De Nederlandse Bank

Persbericht

Datum 19 mei 2009


* Nog geen herstel

* Nederlandse economie fors geraakt

* Financiële sector: focus op balansversterking

Deze en andere onderwerpen zijn te lezen in de nieuwe editie van het halfjaarlijkse Overzicht Financiële Stabiliteit (OFS) in Nederland. Doelstelling van deze publicatie van de Nederlandsche Bank is het bevorderen van de financiële stabiliteit in Nederland door monitoring en identificatie van de risico's voor het financiële systeem.

Nog geen herstel

In het afgelopen halfjaar heeft de kredietcrisis zich verdiept en verbreed door de wisselwerking tussen de financiële crisis en de wereldwijde economische recessie. De komende tijd is het essentieel om deze negatieve spiraal te doorbreken. Het verbeterde marktsentiment en andere indicaties dat het tempo van verslechtering vertraagt kunnen hieraan een belangrijke bijdrage leveren. Tegelijk blijft de financiële sector onder grote druk staan. Het is dan ook nog te vroeg om van herstel te kunnen spreken.

Nederlandse economie fors geraakt

In lijn met het mondiale beeld is ook de Nederlandse economie flink getroffen. Zowel het tempo van de economische vertraging als de diepte van de recessie zijn voor Nederland ongekend in de naoorlogse periode. Bedrijven kampen met een inzakkende exportvraag en een verslechterende binnenlandse dynamiek, terwijl huishoudens te maken hebben met vermogensverliezen en oplopende werkloosheid. Een belangrijk aandachtspunt is de huizenmarkt, waar kwetsbaarheden kunnen ontstaan bij een combinatie van een diepe recessie en verdere aanscherping van kredietvoorwaarden.

Financiële sector: focus op balansversterking

Het Nederlandse bankwezen heeft over het afgelopen jaar historisch grote verliezen geleden en krijgt de komende tijd bovendien te maken met toenemende kredietrisico's als gevolg van de economische neergang. In reactie hierop zijn banken druk bezig met het versterken en opschonen van hun balansen, hoewel dit proces wordt bemoeilijkt doordat de mogelijkheden om via de markt kapitaal aan te trekken vooralsnog beperkt zijn. Institutionele beleggers hebben te kampen met een combinatie van sterk negatieve beleggingsresultaten en een gedaalde rente. De meeste pensioenfondsen zijn zelfs in onderdekking geraakt en hebben herstelplannen gemaakt om hun financiële situatie weer te verbeteren. Voor de meeste fondsen staat vast dat ze de pensioenen voorlopig niet kunnen indexeren. Indien de vooruitzichten niet verbeteren, valt niet uit te sluiten dat verdergaande maatregelen noodzakelijk zijn.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Tobias Oudejans (tel. 020-5243100,
06-52496961) en Herman Lutke Schipholt (020-5242712, 06-52496900).