Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Amsterdam



---

Jong in Watergraafsmeer

18 mei 2009

Foto Gürcan Ejder Gürcan Ejder (13), Don Boscobuurt, tweede klas VMBO-BK* van het Montessori College Amsterdam
Hobby's: voetballen

`Ik wil zelf leiding geven'

Wat vind je van jouw buurt? "De Don Boscobuurt is een leuke buurt, iedereen kent elkaar. Het is er ook gezellig omdat er jongeren wonen. Minder is het kleine voetbalveldje (Cruijff Court, red.); het hek is te laag, waardoor de bal eroverheen vliegt." Wat vind je prettig aan school? "Ik vind al mijn vakken leuk. Het gaat goed, ik ga over. Volgend jaar kies ik voor de richting techniek. Engels is leuk, omdat je die taal nog niet goed kent. Je moet die taal dan meer ontdekken, ook al kan je die al wel een beetje spreken." Wat is moeilijk? "In groep zeven/acht had ik moeite met rekenen en wiskunde en kreeg ik hulp, waardoor het hier op school bij wiskunde nu goed gaat." Wat wil je later worden? "Ik wil mijn techniekdiploma halen en op het ROC een vervolgopleiding doen, waar ik me specifiek ga richten op motorvoertuigen. Later wil ik een eigen garagebedrijf beginnen. Ik wil in ieder geval een eigen bedrijf net als mijn vader, zodat je zelf de leiding hebt. Ik hou er niet van als anderen de leiding geven." Wat is belangrijk voor jou? "Dat ik gelukkig ben, en een eigen huis en een goede baan heb. Want zonder geld ben je nergens."


*BK: Basisberoepsgerichte leerweg/Kaderberoepsgerichte leerweg

`Eerst nog een opleiding doen'

Jill Lamme Jill Lamme (16), Middenmeer I, eindexamenjaar richting horeca aan De Berkhoff, 4-jarige opleiding voor consumptieve beroepen. Hobby's: wedstrijdzwemmen bij zwemvereniging Het IJ.

Wat vind je van jouw buurt? "Het is er gezellig, met veel kinderen en aardige buren. En de fontein op de Hogeweg is leuk." Wat doe je graag op school? "Praktijklessen volgen. Die beginnen meteen in het eerste jaar. Je krijg les in brood en banket bakken en later ook in koken en serveren. Koken doe ik het liefst. Dan maak je van alles: van salades en vlees tot nagerechen. We draaien elke donderdag een diner voor gasten van buiten. Naast de praktijk hebben we ook theorielessen, van Nederlands en economie tot Engels en wiskunde." Wat is moeilijk? "Snijtechniek, hoe je een gerecht moet snijden. Er zijn heel veel technieken, bijvoorbeeld brunoise, blokjes, of chinoise, ruitvormen. Ook serveren is lastig, maar als je de draagtechniek eenmaal onder de knie hebt, is het makkelijk, én leuk: je bedient verschillende mensen onder wie vaste klanten.
" Wat wil je later worden? "
Ik twijfel nog. Eerst ga ik hierna een managementopleiding doen. Dan kun je ondernemer worden, maar ook leidinggeven, in een hotel bijvoorbeeld.
" Wat is belangrijk voor jou? "
Dat ik een goede baan heb en voldoende geld kan verdienen. En dat ik gelukkig kan zijn."

Elke donderdagavond serveren leerlingen van De Berkhoff een viergangendiner om 18.15 uur, en elke werkdag lunch om 12.15 uur. Reserveren:
telefoon 579 7272.
Reageer