Timing sluiting gevangenissen 'uiterst ongelukkig'

19/05/2009 13:59

CNV Publieke Zaak

Reactie CNV Publieke Zaak op sluiting acht gevangenissen

Dat er acht gevangenissen dicht moeten is uitermate slecht voor de arbeidsmarkt in de betrokken regio's, zeker in deze tijden van crisis. CNV Publieke Zaak vindt de timing van de sluiting dan ook 'uiterst ongelukkig'.

Staatssecretaris Albayrak van Justitie heeft bekend gemaakt dat er acht gevangenissen in Nederland moeten sluiten. Eind 2009 moeten PI Noordsingel in Rotterdam, Unit 1 en 2 van PI Scheveningen en PI Bankenbosch in Veenhuizen dicht. In 2012 moet er dan nog een aantal Penitentiaire Inrichtingen de deuren sluiten. Reden voor de sluitingen is dat er door de daling van het aantal gedetineerden minder cellen nodig zijn. Door de sluitingen verdwijnen er 1200 arbeidsplaatsen, hoofdzakelijk door natuurlijk verloop en het begeleiden van werk naar werk.

Vreemd

Volgens bestuurder Jorick de Bruin van CNV Publieke Zaak is het vreemd dat de cellen capaciteit zo snel wordt teruggebracht 'terwijl bekend is dat een grote groep veroordeelden nog vrij rond loopt en er een grote achterstand is in het afhandelen van strafzaken'.

Ontslagen regio

Het verplaatsen van gevangenen naar de randstad, waar ook sprake van is, mag volgens CNV Publieke Zaak niet leiden tot ontslagen in de regio. 'Wij zijn tegen het beleid om steeds meer overheidswerkgelegenheid uit de regio's te halen. Met name het Noorden en Limburg moeten het ontgelden en dat legt extra druk op de arbeidsmarkt in die regio's.'

CNV Publieke Zaak vindt het een positief initiatief dat er mogelijk een aantal gedetineerden uit België in de PI van Tilburg ondergebracht worden. Dit vanwege een tekort aan cellen in België. 'We hopen dat onderhandelingen hierover positief eindigen en dat een deel van het cellenoverschot zo toch nog gebruikt kan worden.'

Werk naar werk

CNV Publieke Zaak wil werkgever DJI aan de afspraak houden dat er geen gedwongen ontslagen vallen. 'Ook in eerdere overleggen heeft de werkgever aangekondigd zoveel mogelijk mensen van werk naar werk te willen begeleiden. We zullen DJI aan deze afspraak houden en gaan er alles aan doen gedwongen ontslagen te voorkomen', zegt Jorick de Bruin.

Voor meer informatie

Jorick de Bruin, bestuurder Rijk CNV Publieke Zaak - 06-53649025





http://mijnvakbond.nl

http://www.mijnvakbond.nl