Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Klink: sterftecijfers ziekenhuizen openbaar

Klink: sterftecijfers ziekenhuizen openbaar

Nieuwsbericht, 19 mei 2009

Minister Klink vindt het een goed idee dat ziekenhuizen vanaf 2010 hun sterftecijfers bekendmaken.

Dit past in het streven van de minister om de zorg, en de kwaliteit daarvan, transparanter te maken. Hij schreef gisteren een brief aan de Tweede Kamer over het veiligheidsbeleid van het kabinet.

Toezicht

Een groep van deskundigen, waarin veldpartijen zijn vertegenwoordigd, heeft als ambitie gesteld dat alle ziekenhuizen vanaf 2010 hun sterftecijfers openbaar maken. Klink steunt die ambitie van harte, schrijft hij. Ziekenhuizen moeten dan werken met de HSMR (hospital standardized mortality rate), een methode die het werkelijke sterftecijfer van een ziekenhuis vergelijkt met het sterftecijfer dat verwacht zou mogen worden gezien de patiëntenpopulatie. Dit wordt dan een van de belangrijkste indicatoren voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg in het toezicht op veiligheid.

Inzage in dossiers

Klink wil het ook makkelijker maken voor zorggebruikers om inzage in hun dossier zo nodig af te dwingen bij de zorgaanbieder. De minister schrijft dat hij overweegt om de cliënt in de nieuwe wet cliënt en zorg (Wcz), die in 2011 van kracht wordt, expliciet recht te geven op informatie over incidenten in de zorg. Ook is hij van plan een bepaling op te nemen over inzage in het dossier van een overledene door nabestaanden. Nu kunnen medische gegevens alleen in bijzondere gevallen worden verstrekt.