Stadsdeel Amsterdam Centrum


Stad Amsterdam zoekt vrijwilligersorganisaties

19 mei 2009

In opdracht van de stad Amsterdam onderzoekt Markant, Steunpunt Mantelzorg, hoe de vervangende mantelzorg door vrijwilligers (informele respijtzorg) is georganiseerd en kan worden verbeterd. Vrijwilligersorganisaties die actief zijn in mantelzorgondersteuning kunnen zich aanmelden.

Onderdeel van het onderzoek is het per stadsdeel in kaart brengen van de vrijwilligersorganisaties die zich bezighouden met het ondersteunen en ontlasten van mantelzorgers in Amsterdam.

De gemeente wil dat de loketten Zorg en Samenleven in de stadsdelen gericht kunnen doorverwijzen als een mantelzorger voor ondersteuning bij het loket aanklopt. Vrijwilligersorganisaties die actief zijn op het terrein van mantelzorgondersteuning wordt gevraagd zich aan te melden bij Markant.

Meer druk op mantelzorgers
Onder mantelzorg wordt verstaan het langdurig onbetaald zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende naaste, bijvoorbeeld een partner, ouder, kind, buur of vriend. 75% van alle in Nederland geleverde zorg wordt door mantelzorgers gedaan. Het gaat om huishoudelijke hulp, maar ook persoonlijke verzorging en begeleiding. Door wijzigingen in de AWBZ verwacht de stad een toename van de druk op mantelzorgers. Door het wegvallen van ondersteunende en activerende begeleiding zal er in hogere mate op mantelzorg worden teruggevallen.

Loketten Zorg en Samenleven
De centrale stad Amsterdam schat de mantelzorg op grote waarde en wil mantelzorgers zoveel mogelijk ontlasten. Dat alles om ervoor te zorgen dat mantelzorgers in staat blijven de zorgtaken te combineren met werk, gezin en eigen ontspanning. De gemeente vindt het belangrijk te weten waar mantelzorgers binnen de stadsdelen terecht kunnen voor hulp of tijdelijke overname van zorgtaken. Welke vrijwilligersorganisaties zijn er, wat hebben zij te bieden, waar zijn ze gevestigd, werken zij over de hele stad of alleen in een specifiek stadsdeel, zijn er wachtlijsten? Dit is maar een greep uit de onderwerpen waar de stad inzicht in wil krijgen. Na afronding van het onderzoek, medio maart 2010, moet er een blauwdruk liggen voor de loketten Zorg en Samenleven waarmee de loketmedewerkers mantelzorgers gericht kunnen doorverwijzen naar deze organisaties.

Aanmelden
Markant, Steunpunt Mantelzorg, heeft voor dit onderzoek twee projectcoördinatoren aangesteld, die per stadsdeel het zorgvrijwilligersaanbod in kaart gaan brengen. Omdat vrijwilligersorganisaties soms moeilijk te traceren zijn, doen de onderzoekers een beroep op alle organisaties die actief zijn op het terrein van mantelzorgondersteuning, zich aan te melden bij Markant. Aanmelding kan telefonisch maar bijvoorkeur per e-mail.
* Contactpersoon voor de stadsdelen Oost Watergraafsmeer, Centrum, Noord, de Baarsjes, Bos en Lommer, Westerpark en Zuideramstel is: Suzanne Hille s.hille@cordaanthuiszorg.nl
* Contactpersoon voor de stadsdelen Slotervaart, Osdorp, Geuzenveld/ Slotermeer, Oud West, Oud Zuid, Zeeburg en Zuid Oost is Mark Wijnen m.wijnen@cordaanthuiszorg.nl
* Telefoonnummer Markant: 020- 686 88 00.

* Meer informatie:

* Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
* Bram Gootjes, Projectmanager Markant: b.gootjes@cordaanthuiszorg.nl of kijk op de website van Markant