Universiteit Leiden


* Nieuws

Week van de Diversiteit gericht op bewustwording

De Week van de Diversiteit die maandag begint, moet medewerkers en studenten er veel sterker van bewust maken dat de wereld niet ophoudt bij Leiderdorp of België. De globalisering is een feit: 29% van de eerstejaars studenten van de Universiteit Leiden heeft géén `Dutch-Dutch'-achtergrond.

Eiland van kaas
Als je je best doet kan het nog: je terugtrekken op een eiland van kaas. Maar verstandig is het niet. Het doet geen recht aan het feit dat populaties, ook de universitaire, steeds internationaler worden, evenals de handel en de relaties. Wie wijs is, is zich daarvan bewust, wie nog wijzer is, doet er iets mee.


---

---
Wanneer allochtoon ?

De Universiteit Leiden maakt gebruik van de CBS-definitie van het begrip `allochtoon': iemand is allochtoon als ten minste één van de ouders in het buitenland geboren is. De universiteit registreert de afkomst van de studenten niet, maar via 1cijferHO, de gegevensbron over het hoger onderwijs, zijn statistische gegevens beschikbaar

---

---

Afspiegeling
Als een organisatie diversiteit nastreeft betekent dat dat zij een afspiegeling van de maatschappij wil zijn. Maar eigenlijk is diversiteit een containerbegrip waar vanalles in samenkomt: de man-vrouwratio, culturele verscheidenheid, wel of geen fysieke beperking hebben, leeftijdsdiversiteit. Elk van deze vormen van diversiteit vraagt een eigen aanpak.

Voornamelijk cultuur

De Week van de Diversiteit is vooral gericht op culturele diversiteit, met een toefje van andere vormen, zoals op donderdag, het symposium Beperking, geen belemmering, over studeren met een functiebeperking, laat zien. Veel studentenverenigingen - de internationaal georiënteerde maar ook de traditionele - leveren een bijdrage leveren aan het rijke, zeer gevarieerde programma van De Week.

Afbeelding: Lian van der Krieke werkte in haar masterprogramma hooguit een paar keer samen met buitenlandse studenten maar leert nu tijdens haar stage wat culturele diversiteit echt betekent.

Fries, Groninger, Brabander en Zuid-Hollanders
SPS-NIP, de studievereniging van Psychologie, organiseert in de Week van de Diversiteit de lezing Migratie en Stress: psychologische gevolgen van een cultuurbotsing door prof.dr. Stan Maes. Medeorganisator is SPS-NIP-bestuurslid Lian van der Krieke, die opmerkt dat zich soms al culturele verschillen manifesteren binnen het bestuur dat bestaat uit een Fries, een Groninger, een Brabander en twee Zuid-Hollanders. Van der Krieke wordt tijdens haar stage bij de GGZ in Dordrecht zeer direct geconfronteerd met culturele diversiteit.

Balans vinden
Van der Krieke: `Ongeveer de helft van mijn cliënten is van niet-Nederlandse afkomst en dat is in verschillende opzichten merkbaar. Taal-en cultuurverschillen maken communicatie soms complex en cliënten moeten vaak veel uitleggen. Als behandelaar moet je erg alert zijn, in het bijzonder op je eigen valkuilen. Dit kost energie, maar het is ook enorm leerzaam. Diversiteit in deze context is een grote uitdaging. Ik heb de indruk dat we op de universiteit geneigd zijn om etnische en culturele achtergronden zomin mogelijk een rol te laten spelen, vanuit de gedachte dat elke cultuur gelijkwaardig is. Het probleem daarmee is dat de verschillen naar de achtergrond verdwijnen en dat we daarmee de sociale realiteit, namelijk dat mensen van een `andere' culturele afkomst wel anders (moeten) worden benaderd, ontkennen. We zullen hierin een goede balans moeten zien te vinden.'

Nederlandse mores

ISN-r, de studentenvereniging voor internationale studenten, is tijdens De Week elke dag present in de rondtrekkende Karavaan. Verder organiseert ISN-r de avond en de nacht van de korte film en het al bijna traditionele Cultural Festival. Dat was als afsluiter van de Week van de Diversiteit gedacht maar vindt door omstandigheden een week later, op 7 juni, plaats. ISN-r stelt vast dat Nederlandse en buitenlandse studenten maar moeilijk mengen. Beide groepen hebben hun eigen huisvesting en hun eigen verenigingen. Op de grote studentenverenigingen voelen buitenlanders zich niet thuis vanwege de sterke, hen vreemde mores. Andersom verenigen Nederlandse studenten die `iets met het buitenland hebben', zich liever in eigen clubs.

Afbeelding: Links de vertegenwoordigers van Diversity, aan het eind van de tafel de ISN-r-delegatie, van rechts naar links: Aiste Sidlaustaite, Cristina Veronen en Irene Cinni.

Elders anders
Volgens de bestuursleden van ISN-r is dat bij universiteiten in het buitenland anders. `In Italië', zegt de Italiaanse student Irene Cinni (ISN-r), `wacht buitenlandse studenten een warm welkom.' Ook andere ISN-r-bestuursleden geven aan dat Nederlandse studenten toch wel erg gesloten zijn tegenover studenten uit het buitenland. Dat studenten die vanuit het buitenland naar Leiden zijn gekomen binnen ISN-r makkelijk met elkaar omgaan, verbaast Aiste Sidlaustaite niet. Cristina Veronen valt haar bij `De studenten die naar het buitenland gaan staan open, zij selecteren zichzelf uit', zegt ze. De manier waarop Nederlandse en internationale studenten met elkaar omgaan is één van de onderwerpen in het debat op maandagavond 25 mei bij SSR.

Aanschuiven

Het gesprek vindt plaats op maandagmiddag een week voor de aanvang van De Week. Jorien Boesveld (Academische Zaken, Bestuursbureau) en Sabina Beijne (Studie- en Studentenondersteuning, ICS) zijn samen gekomen met een groep studenten in de hal van het Bestuursbureau om nog een aantal zaken door te nemen. Samen met Rosalien van der Poel (Geesteswetenschappen) zijn zij initiatiefnemers en uitvoerders van De Week. De Nieuwsbrief is aangeschoven.

Afbeelding: Esther Rommen van Diversity legt uit waarom Nederlands bij haar vereniging de voertaal is. Links haar medebestuurslid Betül Çeliker.

Integratie
Esther Mommers is lid van Diversity. Ze is Dutch-Dutch, zoals een student met zowel een Nederlandse vader als een Nederlandse moeder wordt genoemd. Zij heeft bewust gekozen voor Diversity. `Diversity is meer divers dan andere verenigingen', zegt ze. `Ik voel me er thuis. Er zijn geen verwachtingen, wat ik bij andere verenigingen wel voel. Je mag zijn wie je bent.' Diversity heeft nu 76 leden, vertelt Betül Çeliker. `En daarvan zijn er ongeveer 15% Dutch-Dutch. De atmosfeer bij ons is erg open.'

Integratie

De spreektaal op de vereniging is nadrukkelijk Nederlands omdat het er in eerste instantie om gaat in Leiden samen te leven. De studenten van ISN-r begrijpen dat niet helemaal. Iedereen spreekt toch Engels en zo sluit je toch weer anderen uit. Maar er is goed over nagedacht: bij Diversity gaat het om de integratie van verschillende culturen in Nederland. Sommers hoopt dat de open geest voor andere achtergronden en culturen die Diversity kenmerkt, zich langzaam gaat verspreiden. Ook Diversity draait mee in de Karavaan. En daarnaast is hun bijdrage een `borrel' met als thema Afrika `maar dan in Crazy Monkey Style'.

Afbeelding: Rudger Rensch heeft een duidelijke visie op de taak van de universiteit met betrekking tot diversiteit.

Verantwoordelijkheid en invloed
Student-assistent Rudger Rensch, betrokken bij de organisatie van De Week, zegt het allemaal nog weer op een andere manier: `Instellingen voor hoger onderwijs hebben een taak op het punt van diversiteit', zegt hij, `want afgestudeerden komen op allerlei posities terecht waar ze een bepaalde rol vervullen. Ze krijgen verantwoordelijkheid en invloed. En dan is het essentieel dat ze goed met anderen kunnen omgaan, ongeacht hun culturele achtergrond.'

Het volledige programma van de Week van de Diversiteit

(19 mei 2009/CH)

Webredactie - 19/05/2009