Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Terms of Reference Suriname

In het Ambtsberichtenoverleg van 18 december 2008 tussen het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Justitie is afgesproken een korte Terms of Reference op te stellen met betrekking tot Suriname. De vragen hebben betrekking op het 'ne bis in idem"-principe, het erkennen van buitenlandse vonnissen en de sociaal-maatschappelijke positie van veroordeelden.
1. (a) Bevat wet- en/of regelgeving in Suriname het "ne bis in idem"-principe? Zo ja, op basis van welk(e) artikel(en) van welk(e) wet(ten) of regel(s) is dit geregeld en wordt hierbij onderscheid gemaakt naar de aard van het delict (bijvoorbeeld geweldsdelict, zedendelict, drugsdelict)?
(b) Indien wet- en/of regelgeving in Suriname het "ne bis in idem"-principe bevat, respecteren de Surinaamse autoriteiten het "ne bis in idem"-principe in dat geval ook in de praktijk en wordt hierbij onderscheid gemaakt naar de aard van het delict (bijvoorbeeld geweldsdelict, zedendelict, drugsdelict)? Zo ja, waaruit blijkt dat en zijn hier voorbeelden van bekend? Zo nee, waaruit blijkt dat en zijn hier voorbeelden van bekend? (c) Indien wet- en/of regelgeving in Suriname het "ne bis in idem"-principe niet bevat, respecteren de Surinaamse autoriteiten het "ne bis in idem"-principe in dat geval wel in de praktijk en wordt hierbij onderscheid gemaakt naar de aard van het delict (bijvoorbeeld geweldsdelict, zedendelict, drugsdelict)? Zo ja, waaruit blijkt dat en zijn hier voorbeelden van bekend? Zo nee, waaruit blijkt dat en zijn hier voorbeelden van bekend?
2. (a) Bevat wet- en/of regelgeving in Suriname de erkenning van buitenlandse vonnissen? Zo ja, op basis van welk(e) artikel(en) van welk(e) wet(ten) of regel(s) is dit geregeld en wordt hierbij onderscheid gemaakt naar de aard van het delict (bijvoorbeeld geweldsdelict, zedendelict, drugsdelict)?
(b) Indien wet- en/of regelgeving in Suriname de erkenning van buitenlandse vonnissen bevat, erkennen de Surinaamse autoriteiten buitenlandse vonnissen in dat geval ook in de praktijk en wordt hierbij onderscheid gemaakt naar de aard van het delict (bijvoorbeeld geweldsdelict, zedendelict, drugsdelict)? Zo ja, waaruit blijkt dat en zijn hier voorbeelden 2
van bekend? Zo nee, waaruit blijkt dat en zijn hier voorbeelden van bekend? (c) Indien wet- en/of regelgeving in Suriname de erkenning van buitenlandse vonnissen niet bevat, erkennen de Surinaamse autoriteiten buitenlandse vonnissen in dat geval wel in de praktijk en wordt hierbij onderscheid gemaakt naar de aard van het delict (bijvoorbeeld geweldsdelict, zedendelict, drugsdelict)? Zo ja, waaruit blijkt dat en zijn hier voorbeelden van bekend? Zo nee, waaruit blijkt dat en zijn hier voorbeelden van bekend?
3. Wat is in Suriname de sociaal-maatschappelijke positie van personen die in Nederland onherroepelijk strafrechtelijk zijn veroordeeld en hun straf hebben uitgezeten en terugkeren naar Suriname? Speelt de aard van het delict (bijvoorbeeld geweldsdelict, zedendelict, drugsdelict) hierbij een rol?
Indien u vragen heeft over bovengenoemde aandachtspunten kunt u contact opnemen met Bureau Land en Taal.
De Staatssecretaris van Justitie,
Namens deze,
Het hoofd van de Immigratie- en Naturalisatiedienst, Namens deze,