FNV

19-5-2009

SER-commissie buigt zich over alternatieven voor verhoging AOW-leeftijd

In april jl. is de Sociaal-Economische Raad (SER) door het kabinet uitgenodigd om een advies uit te brengen over alternatieven voor de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar. De SER heeft inmiddels een commissie samengesteld die dit advies gaat voorbereiden. Het advies moet uiterlijk 1 oktober a.s. klaar zijn. De commissie bestaat uit werkgevers- en werknemersvertegenwoordigers en acht kroonleden.

De alternatieven kunnen overal over gaan. In de uitnodiging van het kabinet staat ook dat met de werkgevers is afgesproken dat ze zullen meewerken aan het schetsen van een alternatief voor de AOW-maatregel. Het uiteindelijke advies van de commissie speelt een zwaarwegende rol bij de besluitvorming door het kabinet.

De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten De FNV is fel gekant tegen bezuinigingen via gemorrel aan de AOW-leeftijd. Jeroen Visser, beleidsadviseur bij de FNV Vakcentrale: "Het voorstel van het kabinet om te bezuinigen op de AOW is gewoon een onrechtvaardig voorstel dat de laagste- en middeninkomens en mensen met een lang arbeidsverleden onevenredig treft. Het optrekken van de AOW-leeftijd vergroot de inkomensverschillen, verslechtert de arbeidsmarktpositie van lagere- en middeninkomens, heeft ongewenste koopkrachtgevolgen en schuift de rekening door naar jongeren. Wat ons betreft dragen de sterkste schouders de zwaarste lasten. We gaan niet twee jaar bezuinigen op de AOW en het aanvullend pensioen om de hypotheekrente-aftrek voor miljonairs te blijven betalen."

FNV-boekje 'Samen werken voor de AOW' In het boekje `Samen werken voor de AOW' heeft de FNV de belangrijkste argumenten tegen de bezuiniging op de AOW en een lijst met alternatieven (ook van FNV-leden) opgenomen. Deze kun je hier downloaden.

{icon_pdf.gif} Samen_werken_voor_de_AOW{1}