Ministerie van Defensie

Rekenkamer positief over verbeteringen bij Defensie

19 mei 2009, 15.00 uur

De task force die minister Eimert van Middelkoop vorig jaar instelde om de bedrijfsvoering bij Defensie te verbeteren, heeft zijn vruchten afgeworpen. De Algemene Rekenkamer besloot daarom een bezwaaronderzoek niet voort te zetten. Het financiële en materieelbeheer gaat de goede kant op.

In 2007 en 2008 nam de Rekenkamer de bedrijfsvoering van het departement onder de loep nadat een groot aantal onvolkomenheden was geconstateerd. Op veel niveaus binnen de organisatie is een berg werk verzet om het financieel en materieelbeheer de goede kant op te krijgen. De tot nu toe bereikte resultaten zijn bemoedigend. "Omdat het ministerie heeft voldaan aan onze verwachtingen zien wij af van het voortzetten van het bezwaaronderzoek", meldt de Algemene Rekenkamer.

"Goed nieuws voor Defensie", reageert de minister. "Er gaat veel belastinggeld naar de krijgsmacht. Over het beheer daarvan moeten we goede publieke verantwoording afleggen. Het dreigende bezwaar en een mogelijke onder curatele stelling zijn nu afgewend."

Met de Rekenkamer constateert hij dat er allerminst reden bestaat om met de armen over elkaar te gaan zitten. "Het is van het grootste belang dat op de werkvloer en bij het management de aandacht voor goed beheer wordt vastgehouden. Nu de aandacht laten verslappen, betekent dat we mogelijk weer op afstand komen. Goed beheer moet als het ware een tweede natuur worden van de organisatie en de medewerkers."

Om de druk maximaal te houden heeft de Algemene Rekenkamer aangekondigd het verbeterproces de komende jaren intensief te volgen.