Gemeente Uithoorn

Voorbereidingen openstellen bussluis in Meerwijk

19 mei 2009
Het college wil geen proef houden met de openstelling van de bussluis in Meerwijk voorafgaand aan de openstelling van de omgelegde N201. Er wordt fasegewijs toegewerkt naar een openstelling na de omlegging van de N201.

In het Uithoorns Verkeer- en Vervoerplan (UVVP, vastgesteld in juni 2008) is de uitvoering van een proef opgenomen met het openstellen van de bussluis voor autoverkeer tussen de Laan van Meerwijk en de Polderweg. Uitgangspunt daarvoor is een proef in de weekends omdat er dan geen sluipverkeer is dat files op de huidige N201 probeert te ontwijken.

Klankbordgroep

Ter voorbereiding van de proef is een klankbordgroep in het leven geroepen waarvoor zich 26 personen hebben aangemeld. Tijdens de twee gehouden bijeenkomsten overheerste de mening bij de leden dat de proef vóór de omlegging van de N201 geen zin heeft, omdat pas na de omlegging een goed beeld gevormd kan worden van de nieuwe verkeersstromen. De leden stellen dat de gevolgen voor het milieu, het woongenot en de verkeersveiligheid pas goed in kaart kunnen worden gebracht na de ingebruikneming van de omlegging van de N201. Zij bleken niet bereid te zijn constructief mee te denken over de invulling van de proef als deze vóór de omlegging van de N201 wordt gehouden.

Openstelling in fasen na omlegging N201

Het college heeft besloten af te zien van de proefopenstelling vóór de omlegging van de N201. Er wordt fasegewijs toegewerkt naar een openstelling na de omlegging van de N201. Een verzinkbare paal wordt geplaatst om het huidige inrijverbod beter te ondersteunen. Alleen busverkeer is dan nog mogelijk. Ook kan hulpverleners toegang worden verschaft. Daarnaast biedt de verzinkbare paal een extra ontsluiting bij calamiteiten.

Vervolgens wordt bij de algehele herziening van het bestemmingsplan voor Meerwijk-West en -Oost begonnen met de planologische procedure om de openstelling mogelijk te maken.

De derde fase bestaat uit het doen van de gebruikelijke (milieu)onderzoeken om de openstelling mogelijk te maken.

Het college wil de bussluis na de omlegging van de N201 in principe permanent openstellen.
^