Partij van de Arbeid

Maatregelen gevangeniswezen

19-05-2009 03:05

Staatssecretaris Albayrak neemt maatregelen om de wisselende vraag naar celcapaciteit in het gevangeniswezen beter op te vangen. PvdA Tweede-Kamerlid Lea Bouwmeester: Het spreidingsplan is goed. Gedetineerden worden geplaatst in de regio. Dit bevordert de nazorg en verlaagt daarmee recidivekans.

Albayrak: De regionale plaatsing van gedetineerden met het oog op een succesvolle terugkeer in de maatschappij en de dalende behoefte aan cellen vragen om een nieuw en flexibel capaciteitsbeheer.

Teruglopende criminaliteit
Het gevangeniswezen kampt de laatste jaren met leegstand. Het cellenoverschot wordt veroorzaakt door de teruglopende criminaliteit in het algemeen en de zwaardere criminaliteit in het bijzonder. Ook de stevige aanpak van drugscriminaliteit en de strenge controles op Schiphol werpen hun vruchten af. Het bestaande overschot aan cellen moet worden afgebouwd. De sluiting van een aantal penitentiaire inrichtingen is daarvoor noodzakelijk. Dat schrijft staatssecretaris Albayrak aan de Tweede Kamer.`

De aandacht voor kleine vergrijpen en vroegtijdig ingrijpen werpt ook zijn vruchten af. Er snel bovenop zitten, om te voorkomen dat mensen in de fout gaan. En voor mensen die de fout zijn ingegaan: niet alleen opsluiten maar na het uitzitten van de straf begeleiden naar werk en een huis. Zo kan worden voorkomen dat mensen opnieuw de fout ingaan. Bouwmeester: 'Die uitgangspunten zitten in de plannen van de staatssecretaris.

Bouwmeester: Het komt Geert Wilders en Rita Verdonk electoraal misschien niet goed uit dat de criminaliteitscijfers teruglopen. Ze schreeuwen wel hard over het feit dat een aantal gevangenissen sluit, maar iedereen die wordt berecht, wordt nu ook vastgezet. Dat is een enorm winstpunt ten opzichte van een aantal jaar geleden, toen we kampten met een cellentekort.

Werkgelegenheid
Het afstoten van celcapaciteit en de financiële taakstellingen voor de Dienst Justitiële Inrichtingen hebben gevolgen voor het personeel. Door natuurlijk verloop en begeleiding naar ander werk wil Albayrak gedwongen ontslagen voorkomen. Bouwmeester: De schaduwzijde van de maatregelen is natuurlijk het verlies van banen. Maar complimenten voor de staatssecretaris, ze zet alles op alles om de werkgelegenheid maximaal te behouden en te proberen de mensen in aanpalende sectoren als politie, defensie of bijvoorbeeld de beveiliging te behouden.

De staatssecretaris heeft de afgelopen periode bovendien gesproken met de Belgische minister van Justitie over het beschikbaar stellen van Nederlandse detentiecapaciteit met het oog op het cellentekort in België. Het overleg hierover is inmiddels in een vergevorderd stadium. Bouwmeester: Met het plaatsen van Belgische gedetineerden kan werkgelegenheid worden behouden.

Meer informatie leest u op de website van het ministerie van Justitie >