Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
19-05-2009

Bijeenkomst met symposium, promotie en opening tentoonstelling VU verwerft unieke collectie psalmenboeken

Dinsdag 19 mei wordt aan de universiteitsbibliotheek van de Vrije Universiteit een indrukwekkende collectie psalmboeken overgedragen. De collectie bevat talloze uiterst zeldzame uitgaven van het Geneefse psalmboek dat op aansporing van Calvijn door Marot en De Bèze in de tweede helft van de zestiende eeuw werd vervaardigd. De collectie vormt een belangrijke aanvulling op het reeds aanzienlijk bezit aan werken van protestantse signatuur binnen de Bijzondere Collecties van de VU, en versterkt tevens de positie ervan als Studiecentrum voor Protestantse Boekcultuur.

Verzamelaar Gert-Jan Buitink bracht de collectie in de loop van vele jaren bijeen. Na zijn overlijden in 2008 heeft de familie Buitink besloten om de boeken onder te brengen bij de VU. De verzameling documenteert tot in detail hoe het gereformeerd- protestantse psalmboek en in het bijzonder het Geneefse psalter is ontstaan, zich heeft ontwikkeld en zich over Europa heeft verspreid. Daarnaast bevat de verzameling ook meerdere zeldzame uitgaven van andere Nederlandse liedboeken, waaronder uiteraard de Souterliedekens, maar ook de Zeeuwsche Nachtegael, het Boertigh (...) liedt-boeck, het Geuse liet-boeck en verschillende andere wereldse liedboeken. Bijzonder is een exemplaar van Revius' Over-Ysselsche sangen en dichten, met daarin een handgeschreven opdracht van de schrijver en predikant Revius aan de theoloog Johannes Bogerman.

Ter gelegenheid van de overdracht van de collectie heeft de afdeling Bijzondere Collecties van de VU een tentoonstelling ingericht over De Psalmen Davids. Hoogtepunten uit de geschiedenis van het Geneefse Psalter. De tentoonstelling laat een groot aantal originelen zien en is te bezichtigen van 20 mei tot 1 september 2009 op werkdagen van 9:00-17:00 in de studiezaal van de afdeling Bijzondere Collecties van de UB VU. Ter gelegenheid van het Calvijnjaar is de tentoonstelling tevens als expositie in de Waalse kerk te Amsterdam te zien (informatie via website).





Promotie en symposium
Op de dag van de overdracht vindt ook de promotie van Dick Wursten plaats. Hij hoopt dan zijn proefschrift, getiteld: Clément Marot and religion. A reassessment in view of his Psalm paraphrases, te verdedigen. Marot (1496-1544) berijmde een groot aantal van de psalmen die hervormingsgezinde christenen in Straatsburg en Genève in het begin van de zestiende eeuw in het Frans begonnen te zingen. Voorafgaand aan de promotie is er een symposium over de geschiedenis van het Geneefse psalter.