TenneT


Investeringen en uitdagingen centraal in jaarverslag TenneT 2008

19-05-2009

282 miljoen geïnvesteerd in infrastructuur

o Nettowinst 50,7 miljoen
o Bedrijfsresultaat 80,9 miljoen
o Investeringen 282 miljoen
o Omzet 460,3 miljoen
o TenneT investeert komende jaren 400 miljoen per jaar

TenneT zit in een stroomversnelling. Daarbij ligt de focus ligt op integratie van energiemarkten, uitbreiding van infrastructuur, verduurzaming van de energievoorziening en innovatie van het net. Daarnaast zorgt internationalisering van het elektriciteitsnet voor meer leveringszekerheid en voor een markt met uniforme prijzen. Dit staat in het vandaag verschenen Jaarverslag 2008. Nederland loopt voorop in de ontwikkeling van een Noordwest-Europese markt. Door onze ligging zijn we geschikt als energieknooppunt in de Europese markt. Nederland is tevens een gunstige vestigingslocatie voor producenten die leveren voor de Europese markt, onder andere vanwege de kwaliteit van het transportnet. We zorgen ervoor dat het net deze ontwikkelingen aan kan. De komende jaren investeert TenneT daarom miljarden in nieuwe uitbreidingen.

Investeringen

In 2008 werd 282 miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe bedrijfsmiddelen, een aanzienlijk hoger bedrag dan in 2007 (166 miljoen). Het betreft voornamelijk investeringen in de infrastructurele uitbreidingen in de Randstad, een onderzeese kabel naar Noorwegen en één naar Groot-Brittannië. De komende jaren breidt TenneT het hoogspanningsnet op tal van plaatsen uit, zowel binnen de landsgrenzen als met buurlanden. De komende jaren investeert TenneT zo'n 400 miljoen euro per jaar.

Financiële resultaten

TenneT heeft in 2008 een nettowinst geboekt van 50,7 miljoen euro. Dit is een afname van 4,5% ten opzichte van 2007 (53,1 miljoen), voornamelijk als gevolg van hogere netto financieringslasten. TenneT heeft in 2008 een bedrijfsresultaat van 80,9 miljoen euro gerealiseerd, een stijging van bijna 15% ten opzicht van het voorgaande jaar. Enerzijds is dit resultaat negatief beïnvloed door de overname van het beheer van de 110- en 150 kV transportnetten. Daarbij heeft TenneT eenmalig kosten gemaakt om de beheerstaken daadwerkelijk over te kunnen nemen. Het in september 2008 genomen Methodebesluit 2008/2010 leidt ertoe dat de toegestane regulatorische inkomsten over deze netten onvoldoende zijn om de beheerskosten die TenneT maakt te dekken. Anderzijds heeft een vrijval van een in voorgaande jaren gemaakte voorziening inzake een door derden aangespannen arbitrage en een boekwinst op een onroerend goed transactie het bedrijfsresultaat positief beïnvloed. De omzet bedraagt 460,3 miljoen euro en bevindt zich daarmee op een hoger niveau dan in 2007 (398,8 miljoen euro). De oorzaak hiervan is de overname van het beheer van de 110- en 150 kV-netten.

Integratie en verduurzaming

Internationalisering van het elektriciteitsnet leidt tot een sterkere markt met stabielere prijzen en meer leveringszekerheid. De energiemarkt begint steeds meer een Europese zaak te worden. Een open, geliberaliseerde markt met nieuwe omvangrijke investeringen is daarbij het uitgangspunt. "Een Europese energiemarkt die goed toegankelijk is voor een groot aantal leveranciers, zodat gezonde prijsconcurrentie ontstaat", zegt eurocommissaris Neelie Kroes in het jaarverslag van TenneT. "Maar het moet ook een betrouwbare markt zijn voor investeerders die bijvoorbeeld geld willen steken in internationale verbindingen. De komende decennia zijn miljarden nodig om de energievoorziening te verduurzamen en de leveringszekerheid te waarborgen", aldus Kroes. Wubbo Ockels, hoogleraar duurzame technologie, verwacht voor het verduurzamen van Nederland op korte termijn het meest van elektriciteit. "Elektrisch vervoer ligt voor de hand. Wat ik een prachtgedachte vind, is dat je de auto altijd aan het net zet. Auto's worden zowel gebruikt voor opslag als voor levering. Het net is nog lang niet uitontwikkeld", vertelt Ockels.

Ook Mel Kroon ziet nieuwe uitdagingen: De maatschappij vraagt om duurzame ontwikkeling. TenneT wil hierin voorop lopen. Wat mij betreft is Nederland binnenkort de energy hub van Noordwest Europa en is TenneT actief betrokken bij de inpassing van duurzame elektriciteit, zoals grootschalige wind op zee", aldus Kroon. Elke ontwikkeling draagt bij aan het uiteindelijke doel van TenneT: een betrouwbare elektriciteitsvoorziening, 24 uur per dag.

Het Jaarverslag 2008 is digitaal beschikbaar
op jaarverslag2008.tennet.org. Op deze site is ook de PdF van het gehele jaarverslag te downloaden.