Frugi Venta (Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland)


19-05-2009
Nieuwe eisen voor verpakkingshout uit Portugal

Begin 2009 is een toenemend aantal onderscheppingen van verpakkingshout, hout en schors besmet met het dennenhoutaaltje vastgesteld door lidstaten, afkomstig uit Portugal. De maatregelen voor EU intern verkeer zijn daarom nu verder aangescherpt.

Op 24 april 2009 heeft de Europese Commissie ingestemd met nieuwe wettelijke eisen tegen verdere verspreiding vanuit Portugal naar andere delen van de Europese Unie (persbericht: zie bijlage). Deze maatregelen zijn per 16 juni 2009 van kracht en zijn in grote lijnen als volgt:


1. Portugal wordt verplicht om meer controles in te stellen gericht op coniferenhout (met name verpakkingshout), schors en plantmateriaal bij verkeer over land, lucht en zeetransport naar andere lidstaten.
2. Voor verpakkingshout in het bijzonder geldt dat Portugal meer toezicht moet houden om te verifiëren dat het verpakkingshout een correcte behandeling (hittebehandeling of methylbromide begassing) heeft ondergaan en correct is gemarkeerd conform ISPM 15.
3. Lidstaten anders dan Portugal worden verplicht om gerichte controles uit te voeren op coniferen hout (inclusief verpakkingshout), schors en plantmateriaal afkomstig uit Portugal.

Verpakkingshout
Al het verpakkingshout dat reeds in het verkeer circuleert mag niet langer vanuit Portugal worden verhandeld naar andere lidstaten, tenzij dit voldoet aan de EU eisen. Dergelijk verpakkingshout moet in alle gevallen een behandeling hebben ondergaan (hittebehandeling of begassing met methylbromide) en zijn gemarkeerd conform ISPM 15. Om logistieke problemen te voorkomen kunnen bedrijven die handelen vanuit Nederland naar Portugal er voor kiezen om direct gebruik te maken van verpakkingshout dat behandeld en gemarkeerd is conform ISPM 15.