Onze Lieve Vrouwe Gasthuis


achterdeur

Dotteren via de achterdeur

Nieuwe benadering openen kransslagaders in OLVG

Amsterdam, dinsdag 19 mei 2009

In het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam is onlangs een nieuwe dottertechniek toegepast. Deze nieuwe manier van het openen van kransslagaders is uniek in Nederland en is een uitkomst voor mensen waarbij een `normale' dotterbehandeling, voor al langer afgesloten kransslagaders, niet werkt. Interventiecardioloog in het OLVG René van der Schaaf: "Het succespercentage van dotteren stijgt met deze behandeling van 70 naar 95 procent."

"Tijdens een dotterprocedure wordt er onder lokale verdoving via een sneetje in de lies een ballonnetje in de ader geschoven en opgeblazen", vertelt Van der Schaaf. "Vervolgens plaatst de arts een stent, een metalen buisje, dat het vat openhoudt. Tegelijkertijd neemt de arts een kijkje in de andere kransslagaderen." In tegenstelling tot het dotteren van vernauwde, nog open, kransslagaderen is het dotteren van al langer afgesloten kransslagaderen (CTO's) niet altijd succesvol. "De technische mogelijkheden om een dichtgeslibd vat te openen zijn beperkt. Het al langer afgesloten bloedvat is veel stugger dan een bloedvat met een vernauwing of acuut stolsel."

Via de andere kant
Van der Schaaf heeft nu gebruikgemaakt van een nieuwe techniek `via de achterdeur' om dichtgeslibde kransslagaders te openen. Deze benadering werd ontwikkeld in Japan. Van der Schaaf: "Bij deze techniek wordt de afsluiting niet van bovenaf met de stroom mee benaderd, maar via een andere kransslagader die kleine omwegen heeft gevormd naar het afgesloten gedeelte. Het gaat dus `van onderaf'. Deze benadering voor CTO's wordt al op kleine schaal toegepast in gespecialiseerde ziekenhuizen in de Verenigde Staten en Europa, maar wij zijn uniek in Nederland."
Hij verwacht dat meer patiënten met een afgesloten kransslagader, waarbij eerder de normale benadering mislukte, in aanmerking komen voor deze nieuwe behandeling.