ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV: vrouwen bieden oplossing in crisistijd

Zorgbond ABVAKABO FNV signaleert dat veel parttime werkende vrouwen in de zorg meer uren gaan werken als de baan van hun partner op de tocht komt te staan. Overal vallen ontslagen, maar in de zorg worden de vacatures nog steeds moeilijk ingevuld. De vrouwen slaan dus bovendien nog twee andere vliegen in dezelfde klap: op korte termijn geven de extra uren lucht aan de krapte in de zorg en op lange termijn heeft dit een positief effect op de emancipatie van vrouwen.

Ruim tachtig procent van de werknemers in de zorg is vrouw. Veel daarvan werken deeltijd om het werk met het gezin te kunnen combineren. "Hoe hopeloos ouderwets het ook klinkt, het zijn de traditionele `mannenberoepen' die nu vooral geraakt worden door de crisis, zoals in de bouw, de metaalsector, de ICT, productie en de financiële sector," zegt Elise Merlijn, bestuurder zorg bij ABVAKABO FNV. "De rollen worden dus omgedraaid: vrouwen pakken de verantwoordelijkheid voor het gezinsinkomen en mannen nemen de zorgtaken over."
De vakbond ziet hierin een lichtpunt in de donkere crisisdagen.

ABVAKABO FNV ziet dat het imago van de zorg steeds sterker wordt onder invloed van de baanzekerheid. Om deze ontwikkeling door te zetten, moeten werkgevers deze kans echter wel grijpen en inspelen op de wens om bestaande parttime banen uit te breiden.
19-05-2009, Algemeen, Geestelijke gezondheidszorg, Gehandicaptenzorg,