D66

dinsdag 19 mei 2009

Actal: D66 beste bestrijder van Brusselse bureaucratie

D66 bestrijdt de Brusselse bureaucratie verruit het meest effectief. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van het Adviescollege Toetsing Administratieve Lasten (Actal). Actal onderzocht de verkiezingsprogrammas op negen criteria, met een maximum score van honderd. D66 scoort 55 punten. Het CDA en de VVD zijn gedeeld tweede met 30 punten. De PvdA blijft hangen op 24 punten. De PVV, GroenLinks en de SP komen niet verder dan respectievelijk 17, 14 en 10 punten. D66-lijsttrekker Sophie In t Veld: De meest Eurosceptische partijen creëren met hun regeldrang een logge en bureaucratische superstaat. Een tip voor Barry Madlener en Hans van Baalen: voor minder Brusselse onzin moet je op D66 stemmen.

Rommelzolder

Volgens Actal is de nadruk van D66 voor structurele maatregelen tegen regeldruk het meest onderscheidend. De sociaal-liberalen stellen bijvoorbeeld voor om wet- en regelgeving te laten vervallen na een vaste termijn, de zogenaamde horizonbepaling, tenzij het parlement de wet of regel wil verlengen. In t Veld: We moeten voorkomen dat er een rommelzolder van wetgeving ontstaat. Veel verouderde wetten dienen hun oorspronkelijke doel niet meer, maar mensen moeten zich er wel nog steeds aan houden. Dat is slecht voor het eigen initiatief en de creativiteit van burgers en ondernemers.

Banen

D66 komt met voorstellen voor harmonisatie van wet- en regelgeving voor dienstverlenende bedrijven. Hierdoor wordt grensoverschrijdend ondernemen makkelijker, wat volgens het Centraal Planbureau zorgt voor een sterke economische groei en 600.000 banen. Daarnaast pleit D66 voor een waakhond tegen bureaucratie die voorstellen toetst op regeldruk, zodat de bedrijvigheid in de EU niet wordt gesmoord in regels. In t Veld: Mensen hebben in deze economische crisis meer dan ooit de behoefte aan degelijke plannen om de werkgelegenheid te vergroten. Het is teleurstellend dat veel partijen dit plan, dat voor 600.000 banen zorgt, niet steunen uit economisch nationalisme.