Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht 19-05-2009

VU tekent intentieverklaring academische
vaardighedentrainingen Zuid-Afrika

Lex Bouter - Rector Magnificus van de Vrije Universiteit ­ en Bert Koenders - Minister voor Ontwikkelingssamenwerking ­ hebben 12 mei in Stellenbosch een intentieverklaring ondertekend voor de financiering van een grootschalig project op het terrein van academische vaardighedentraining voor Zuid-Afrikaanse studenten.

Het betreft een vierjarig project dat gefinancierd zal worden door de Nederlandse ambassade in Pretoria. Het doel is ruim vierhonderd Zuid-Afrikaanse studenten academische vaardigheidsgerichte vakken te laten volgen aan Nederlandse universiteiten, op de terreinen Transport en Logistiek, Landbouw, Water & Watermanagement, Finance & Accounting en Toerisme. Daarnaast zullen er academische vaardigheidstrainingen worden verzorgd voor aanstaande Zuid- Afrikaanse promovendi in Zuid-Afrika en Nederland. Academische vaardighedentrainingen staan hoog op de politieke agenda van de Zuid-Afrikaanse overheid omdat het land kampt met grote tekorten op diverse terreinen, waaronder ook op de terreinen die in dit project speciale aandacht krijgen.

De Vrije Universiteit zal het project coördineren waarbij in het eerste jaar wordt samengewerkt met Wageningen University and Research Centre en de Technische Universiteit Delft en hun Zuid-Afrikaanse partnerinstellingen. Vanaf het tweede jaar zullen ook andere Nederlandse universiteiten worden uitgenodigd om met hun Zuid- Afrikaanse partners aan het project deel te gaan nemen.