Belgische Federale Overheid


*

Federale overheid zoekt 3 500 medewerkers

Datum: 19 mei 2009

De federale overheid is op zoek naar meer dan 3 500 medewerkers tegen eind 2009. Dat blijkt uit een enquête van Selor, het selectiebureau van de administratie, bij zijn federale klanten. Het gaat om allerhande profielen: IT'ers, ingenieurs, administratieve profielen, juristen, sociaal assistenten, cipiers ...

Selor vroeg zijn klanten ook om redenen op te geven voor de grote rekruteringsnoden. Er zijn twee belangrijke punten:
* Enerzijds moet het nakende vertrek van de babyboomgeneratie worden gecompenseerd. Vanaf nu tot in 2020 zal 40 % van de huidige federale ambtenaren - of ongeveer 32 000 mensen - de pensioenleeftijd bereiken. Hoewel niet iedereen letterlijk vervangen zal worden, moet de overheid dus heel wat jobs invullen de komende jaren.

* Daarnaast kreeg de overheid heel wat nieuwe taken en verantwoordelijkheden. Tal van nieuwe projecten willen de dienstverlening verbeteren en automatiseren. De profielen die deze projecten invullen zijn vaak experts (projectleiders, gespecialiseerde IT-profielen: functioneel analisten, informatie-architecten, databasespecialisten, ...).

Werken bij de overheid zeer populair

Sedert februari 2009 merkt Selor de gevolgen van de crisis. Voor sommige selecties is het aantal inschrijvingen gestegen met 20 en zelfs 40 %. De website van Selor telt 20 tot 25 % meer bezoekers. Ook de aanmeldingen in de cv-databank stijgen enorm in deze periode. Er zijn pieken tot 400 % meer aanmeldingen in vergelijking met vorig jaar.

Natuurlijk heeft de populariteit van de overheid in deze crisisperiode te maken met de werkzekerheid. Maar dat vormt niet de enige motivatie. Bijdragen tot projecten die maatschappelijk relevant zijn en het evenwicht tussen privéleven en beroepsleven zijn ook belangrijke argumenten om bij de overheid te gaan werken. Selor slaagt er nu ook in profielen aan te trekken die normaal gezien niet bij de overheid solliciteren.