CMS-onderzoek laat aanzienlijke verschuiving in M&A-overeenkomsten zi

19/05/2009 15:04

CMS Derks Star Busmann

CMS-onderzoek laat aanzienlijke verschuiving in M?-overeenkomsten zien

CMS, de organisatie van negen onafhankelijke Europese juridische en fiscale ondernemingen, heeft vandaag het CMS European M? Survey 2009 gepubliceerd. Het onderzoek is gebaseerd op een grondige analyse van gegevens van 494 Europese M?-koopovereenkomsten uit de periode 2007-2008 en laat zien dat kopers meer en meer risicomijdend worden.

'Zoals verwacht, heeft de economische neergang een aanzienlijke invloed op de voorwaarden van M?-transacties in Europa', zegt Thomas Meyding, hoofd van CMS Corporate. 'Niet alleen zien we een verlaging van prijzen en waarderingen, maar we zien ook dat in de koopovereenkomsten de risico's in toenemende mate van de koper naar de verkoper worden verschoven.'

De enorme hoeveelheid gegevens die werd verzameld met betrekking tot transacties waar CMS-kantoren bij waren betrokken en de uitkomsten van het onderzoek geven inzicht in de ontwikkelingen in heel Europa. De belangrijkste conclusies zijn:


- een toename van 'earn-outregelingen';


- een toename van het aantal MAC-clausules (contractsbepalingen die zien op de gevolgen van materiële nadelige wijzigingen in de omstandigheden die zich voordoen in de periode tussen het ondertekenen van de koopovereenkomst en de levering van de aandelen) in de tweede helft van 2008, bijna een verdubbeling ten opzichte van de eerste helft;


- verhoging van de maximale aansprakelijkheid van de verkoper; en


- langere termijnen voor algemene garanties, alsmede veelvuldiger gebruik van eigen-vermogengaranties in Europa.

'Alles wijst op een kopersmarkt' zegt Meyding. 'Maar de exacte gegevens van het onderzoek kunnen uiterst nuttig zijn voor zowel kopers als verkopers die in het huidige klimaat een M?-transactie overwegen - ten aanzien waarvan onze gegevens suggereren dat deze nog sterker risicomijdend zullen zijn in 2009.'

Het onderzoek schenkt in het bijzonder aandacht voor onder andere het frequenter gebruik van koopprijsmechanismen in het Verenigd Koninkrijk, het minder algemene gebruik van escrowrekeningen (of vergelijkbare rekeningen) in de Duitstalige landen, juist meer gebruik van deze rekeningen in Frankrijk, en de toepassing van arbitrage als belangrijkste mechanisme voor geschillenbeslechting in Centraal & Oost-Europa.

Gegevens worden gespecificeerd voor de Benelux (Nederland en België), Centraal & Oost-Europa (Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Hongarije, Polen, Roemenië, Rusland, Slowakije en Oekraïne), Frankrijk, de Duitstalige landen (Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland), Zuid-Europa (Italië en Spanje) en het Verenigd Koninkrijk.

Het onderzoek vergelijkt ook de trends in Europa met vergelijkbare gegevens uit de Verenigde Staten en Canada. Daaruit komen belangrijke culturele en regelgevende verschillen naar voren, die onder andere leiden tot veelvuldiger gebruik van MAC-clausules in de Verenigde Staten dan in Europa.