Gemeente Breda

Kwaliteit en snelle realisatie fase 1 voorop bij Via Breda

Het realiseren van een hoogwaardige kwalitatieve toevoeging van een nieuw stuk stad naast de bestaande historische binnenstad van Breda is het uitgangspunt bij alle projecten binnen het programma Via Breda.

Dit staat te lezen in de voortgangsrapportage die vanuit Via Breda voor de Bredase gemeenteraad is opgesteld. De gemeente Breda werkt daartoe nauw samen met haar partners (Rijk, Provincie, NS Poort, ProRail en AM). Om de kwaliteit binnen het programma te borgen wordt in aanvulling op de reguliere beoordeling van bouwplannen een speciaal kwaliteitsteam onder voorzitterschap van Riek Bakker ingesteld.

De actuele marktomstandigheden zijn van invloed op de ontwikkeling van Via Breda en daarnaast is er een tegenvaller wat betreft de planning van de OV-Terminal. Uit de voortgangsrapportage en de actualisatie van de businesscase komt dit naar voren. Er is meer geld nodig om het sleutelproject Centraal Breda tot realisatie te brengen. Dit project is ook bekend onder de naam Stationskwartier met onder meer de nieuwe OV-Terminal. Het gaat om een bedrag van EUR13,5 miljoen in de periode tot en met 2016 en dit bedrag is vooral voor de inrichting van de openbare ruimte. Daarnaast is door Prorail gemeld dat de realisatie van de OV-Terminal vertraging op kan lopen van ruim anderhalf jaar.

Het College kiest er daarbij voor om fase 1 van het project de komende jaren snel en met een hoogwaardige kwaliteit tot realisatie te brengen. Het gaat dan met name om de openbare ruimte van het Stationskwartier, waaronder de Stationslaan. Daarnaast zal het College in overleg treden met de partners binnen het project zoals de ministeries van V&W en VROM, de Provincie en Prorail om aanvullende dekking te vinden voor de vervolgfase. Het College heeft hiervoor in haar actualisatie een aantal reële mogelijkheden benoemd. De inzet van de gemeente en de ontwikkelende partijen is er op gericht eventuele vertraging van projecten zoveel mogelijk te beperken en te sturen op de kwalitatief hoogwaardige realisatie van het Stationskwartier, de Stationslaan, de nieuwe Openbaar Vervoer Terminal en Drie Hoefijzers-Zuid.

Uitvoering

Het project Via Breda is van de fase van het maken van plannen geëvolueerd naar de uitvoering. Onder het station kreeg de ruwbouw van de nieuwe spoortunnel vorm (oplevering conform de planning in juli 2009) en in het Stationskwartier is de uitbreiding van het Apollo-Hotel en de nieuwbouw van het kantoor van woningcorporatie Singelveste AlleeWonen in een vergevorderd stadium.

Breda, 19 mei 2009

Te downloaden:

* Voortgangsrapportage Via Breda Bestuur 2009 nr 2 inclusief bijlagen definitief.pdf