Gemeente Breda

Financiële quickscan en budgetadvies voor aanvragers bijstandsuitkering

Tussen 1 mei 2009 en 1 januari 2010 krijgen Bredanaars bij de toekenning van een bijstandsuitkering gratis een financiële quickscan aangeboden.

De scan resulteert in een budgetadvies met tips hoe mensen kunnen omgaan met hun nieuwe financiële situatie.

`Door de financiële quickscan willen we mensen helpen bij het voorkomen van problematische schulden, of deze vroegtijdig signaleren. Is de proef succesvol, dan kijken we of we de scan structureel gaan toepassen,' aldus wethouder Marja Heerkens.

De Kredietbank Breda, als onderdeel van de directie Sociale Zaken van Gemeente Breda, wil verder groeien als flankerend hulpverlener in de keten op het gebied van Arbeid, Activering, Inkomen en Zorg. Het uitvoeren van deze gratis financiële quickscan is een middel om de schuldenproblematiek te bestrijden.

Uit onderzoek blijkt dat driekwart van de aanvragers van een bijstandsuitkering een of meer schulden heeft. Het grootste deel van deze groep verkeert nog niet direct in een problematische schuldsituatie, maar loopt wel het risico om hierin terecht te komen. Dit wordt mede veroorzaakt door de (forse) inkomensterugval als men een bijstandsuitkering ontvangt.

Op basis van de gegevens die de Bredanaar aanlevert bij de aanvraag voor een uitkering, voert Sociale Zaken van de Gemeente Breda gratis de scan uit. Wordt de aanvraag toegekend, dan krijgt de klant een budgetadvies. Daarin staan suggesties hoe de aanvrager kan omgaan met het nieuwe maandelijkse inkomen om schulden te voorkomen. Daarnaast wijst de gemeente op het mogelijk recht op inkomensregelingen die nog niet zijn aangevraagd, zoals bijvoorbeeld huurtoeslag of zorgtoeslag van de Belastingdienst. Hierdoor wordt ook het onbenut laten van ondersteunende, financiële regelingen tegengegaan.

Omdat schulden vaak een belemmering vormen om weer aan het werk te gaan, is het belangrijk deze zo snel mogelijk aan te pakken. Als blijkt dat er (problematische) schulden zijn, dan biedt de gemeente naast het budgetadvies direct een schuldhulpverleningstraject aan. Het oplopen van bestaande schulden wordt op deze manier voorkomen en/of opgelost. Voor hulp bij het aanvragen van toeslagen of het invullen van formulieren vindt doorverwijzing plaats naar de Belastingdienst en het Instituut voor Maatschappelijk Welzijn/Bureau Sociaal Raadslieden.

Breda, 19 mei 2009