Provincie Utrecht

Financiële positie meeste Utrechtse gemeenten in 2009 op orde

19-5-2009 -

De financiële positie van 21 van de 29 Utrechtse gemeenten is zonder meer gezond. Dit staat in de Nota Begrotingspositie 2009 die onlangs door Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht is gepresenteerd. Bij acht gemeenten zijn opmerkingen gemaakt over de begroting. De nota biedt een overzicht van de financiële positie van de Utrechtse gemeenten in één oogopslag. In dit overzicht staat hoe de gemeenten er ten opzichte van elkaar voorstaan op het gebied van financiële speelruimte en vermogen.

Provincietaak
De provincie heeft als taak financieel toezicht te houden op de gemeenten en op de samenwerkingsverbanden tussen gemeenten, de zogenaamde gemeenschappelijke regelingen. Gedeputeerde Staten brengen hierover jaarlijks verslag uit in de Nota Begrotingspositie. Zwaartepunt van de nota is het verslag over de begrotingen 2009 van de Utrechtse gemeenten.

Financiële positie van de Utrechtse gemeenten
Jaarlijks stelt de provincie een ranglijst op die inzicht geeft in de financiële positie van de Utrechtse gemeenten. Aan de begrotingen van de gemeenten en de prognoses voor de komende jaren wordt in de nabije toekomst de eis gesteld dat deze duurzaam in evenwicht zijn. Met het oog hierop zijn de meetpunten, gebruikt voor het samenstellen van een ranglijst, aangepast. Er wordt geen rekening meer gehouden met belastingdruk. In plaats daarvan worden de overschotten en tekorten die een gemeente begroot; gebruikt als meetpunt.

De gemeente Zeist komt als beste uit de bus. De gemeente Eemnes is hekkensluiter. De onderlinge vergelijking is gemaakt op basis van de gebruikte meetpunten en zegt niets over het voorzieningenniveau van de gemeenten. De positiewisselingen ten opzichte van de ranglijst 2008 vloeien voor een groot deel voort uit het aanpassen van de meetpunten in het licht van de toekomstige eis van duurzaam financieel evenwicht.

Woonlasten per gemeente
De woonlasten, het gemiddelde bedrag dat een huishouden (eigenaar/gebruiker) betaalt aan onroerende zaakbelastingen, reiniging- en rioolheffingen, zijn gestegen van EUR 658 naar EUR 670 dit jaar. Dit is een stijging van 1,9%. Evenals vorig jaar hebben de gemeenten Abcoude en Bunschoten respectievelijk de hoogste en laagste belastingdruk. Een eigenaar/gebruiker in Bunschoten betaalt EUR 489. In Abcoude is een eigenaar/gebruiker EUR 985 aan woonlasten kwijt.

Financiële positie waterschappen en gemeenschappelijke regelingen De financiële positie van de waterschappen en samenwerkingsverbanden is op orde.

Voor meer informatie
De nota begrotingspositie 2009 kunt u in zijn geheel vinden op de provinciale website: www.provincie-utrecht.nl (pdf versie) inclusief de overzichtstabellen. U kunt tevens een gedrukt exemplaar van de nota bestellen via verkoop@provincie-utrecht.nl. Hieraan zijn kosten verbonden.

Meer informatie: Joris van den Ring, telefoon 030 - 258 3118