Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Kamerbrief inzake de zevende Europese Verkenning 'Strategisch Europa'

19-05-2009

Het is mij een genoegen u hierbij de zevende Europese Verkenning 'Strategisch Europa' aan te bieden. De Europese Verkenning wordt jaarlijks in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken opgesteld door het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Planbureau (CPB), en is dit jaar op 19 mei verschenen. Ieder jaar wordt in het eerste deel (geschreven door het SCP) aandacht besteed aan de publieke opinie en in het tweede deel (verzorgd door het CPB) aan een specifiek thema.

Ter uitvoering van de motie-Pechtold (kamerstuk 31202, nr. 23) is het Ministerie van Buitenlandse Zaken bezig met het ontwikkelen van een regeringsvisie op 'Europa in 2030', die begin 2010 aan u zal worden aangeboden. De Europese Verkenning is een van de bouwstenen van dit project. Het eerste deel van de Verkenning is daarom dit keer, naast het jaarlijkse Eurobarometeronderzoek, gewijd aan een onderzoek over de het vertrouwen in de toekomst binnen de EU. In verband met de verkiezingen voor het Europees Parlement is dit jaar tevens een hoofdstuk gewijd aan de EU in electoraal perspectief. Het tweede deel van de Europese Verkenning heeft als overkoepelend thema 'markten en macht in 2030'. Het CPB heeft hierin drie studies gecombineerd naar de Europese arbeidsmarkt, de macht van staatsfondsen en nationale olie- en gasbedrijven.

Binnenkort zal een Engelse vertaling van de Europese Verkenning beschikbaar komen. Indien u deze wilt ontvangen, of als u meer Nederlandstalige exemplaren wilt ontvangen, dan kunt u contact opnemen met het bovenstaande email-adres. Bovendien zullen beide versies beschikbaar zijn via www.minbuza.nl (http://www.minbuza.nl/).

De Staatssecretaris voor Europese Zaken,
Frans Timmermans