Pakistani ontvluchten geweld massaal 19 mei 2009, Islamabad, Pakistan - Het drama in de Pakistaanse Swat-vallei wordt met dag groter. Honderdduizenden mensen hebben huis en haard halsoverkop verlaten, op de vlucht voor het geweld. En dagelijks komen er meer bij. UNICEF probeert al deze mensen en kinderen op te vangen, maar de nood stijgt met het uur. "Wat hebben deze kinderen misdaan?"

De recente gevechten tussen het Pakistaanse regeringsleger en de Taliban hebben de Swat-vallei, in het Noordoosten van Pakistan, veranderd in een grote chaos. Meer dan 1,3 miljoen mensen zijn sinds twee weken ontheemd. Van hen is meer dan de helft kind.

Miljoenen ontheemden
Het totaal aantal mensen dat sinds augustus ontheemd of gevlucht is, ligt rond de twee miljoen. Dat is de schatting van de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. UNICEF werkt met man en macht aan de opvang van al deze mensen. Intussen zijn er vele kampen opgericht waar mensen met hun kinderen veilig zijn. Maar de nood stijgt.

Opvangkampen te klein
UNICEF heeft net een nieuw opvangkamp, Jalala, opgericht. Maar Jalala, met een capaciteit van elfduizend mensen, een van de grootste kampen voor ontheemden, barst nu al uit zijn voegen. De mensen die het is gelukt het geweld te ontvluchten, komen met weinig tot geen bezittingen aan. Aan alles is dus behoefte en de situatie blijft precair.

Gullmina, een moeder uit de provincie Swat: "We zijn hulpeloos. Het is heel heet in de tenten en dat heeft grote invloed op de gezondheid, vooral op de kinderen. Ook het onderwijs van de kinderen leidt onder deze situatie. Echt, we willen het liefst zo snel mogelijk naar huis."

UNICEF helpt
UNICEF richt haar aandacht in de kampen nadrukkelijk op de kinderen. Ze worden ingeënt tegen onder andere polio en mazelen. Daarnaast hebben 1600 kinderen in Jalala intussen schoolspullen gekregen zodat ze onderwijs kunnen blijven volgen. Speciale aandacht is er voor wezen en kinderen die hun ouders in de totale chaos van de oorlog zijn kwijtgeraakt.

Maar de onmacht en het verdriet blijft. In Jilal, een ander opvangkamp, smeekt Ahmad Hilal haast. "Waarom gebeurt dit? Wat hebben wij misdaan?" En, terwijl hij naar groepje kinderen wijst. "Wat hebben zij misdaan? Wie hiervoor ook verantwoordelijk is, ik smeek ze, laat ons terugkeren naar ons eigen huis."

Voor direct hulp is op korte termijn ongeveer 40 miljoen euro nodig, zo schat Luc Chauvan, medewerker van UNICEF in Pakistan.