Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid



Persbericht

Algemene kosten in het bouwbedrijf 2006-2007

---

Raming algemene bedrijfskosten aangescherpt

Over 2006-2007 bedroeg de algemene bedrijfskosten (AK) 8,8 procent voor b&u-bedrijven en 12,7 procent van de directe kosten voor de gww. Eerdere schattingen van het EIB over 2006 duiden op een AK van 9,7 procent voor de b&u-bedrijven en 12,6 procent voor de gww-bedrijven al zijn er verschillen te constateren naar grootteklasse, objectspecialisatie en aard van werkzaamheden.

Dit blijkt uit onderzoek dat het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) heeft uitgevoerd onder bouwbedrijven in Nederland. In dit onderzoek zijn, evenals in voorgaande jaren, hoofdaannemers bevraagd naar de algemene bedrijfskosten.

Algemene kosten zijn kosten die bouwbedrijven hun opdrachtgevers in rekening brengen door een opslagpercentage toe te passen in de kostenbegroting van een werk. Het gaat hier om bedrijfsgebonden kosten die moeilijk kunnen worden uitgesplitst. In de praktijk leidt onduidelijkheid over het begrip algemene kosten tot verwarring tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers. Het ontbreken van een eenduidige verbijzonderingmethode in de sector bemoeilijkt de vergelijking. Zo kunnen algemene kosten die samenhangen met bouwplaatsmanagement vanwege hantering van kostenplaats of abc-methode bij de één in bouwplaatskosten vallen en bij de ander vanwege de opslagmethode in de algemene bedrijfskosten. In dit onderzoek is een eenduidige begripsdefinitie gebruikt om algemene bedrijfskosten tussen bedrijven onderling te vergelijken.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het rapport Algemene kosten in het bouwbedrijf 2006-2007.

Zie publicatie: Algemene kosten in het bouwbedrijf 2006-2007