Waterschap Aa en Maas

peeltroffee met IGP Bakel-Milheeze

Waterschap Aa en Maas wint peeltroffee met IGP Bakel-Milheeze

Zondag 17 mei werd de jaarlijkse Peeldag georganiseerd. Dit keer in dorpscentrum De Gouden Helm in Helenaveen. Vele bezoekers trokken naar het Brabantse platteland en genoten van een wandeling of fietstocht langs de diverse reconstrutieprojecten. Tijdens de Peeldag werd ook de Peeltrofee uitgereikt. De prijs werd gewonnen door het Integraal gebiedproces (IGP) Bakel-Milheeze. Het waterschap is één van de belangrijke partners binnen dit project.

De Peeltrofee is in het leven geroepen door reconstructiecommissie De Peel en wordt jaarlijks uitgereikt aan een project, persoon of organisatie die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan een duurzaam platteland in De Peel. Aan gedeputeerde Annemarie Moons dit keer de eer om de prijs uit te reiken. Zij prees het IGP-project als een voorbeeld voor samenwerking met een groot aantal (publieke en private) partijen en goede communicatie met bewoners in het gebied.

Jaarlijks evenement
De Peeldag is een jaarlijks gebeuren voor iedereen die direct of indirect met de reconstructie in De Peel te maken heeft of gewoon geïnteresseerd is. Tijdens de Peeldag kunnen bezoekers kennis maken met alle facetten van de reconstructie, onder andere door projecten te bekijken en het bezoeken van een projectenmarkt. Ook het waterschap gaf die dag acte de présence met een presentatie van de omleiding van de Snelle Loop en de herinrichting van de Kaweise Loop. Deze projecten maken onderdeel uit van het IGP, het winnende project van de Peeltrofee. Verder kon de bezoeker zelf de kwaliteit van verschillende soorten water testen. Deze vaardigheid werd beloond met een uniek waterdiploma. Uiteraard kon men bij de stand van het waterschap ook nog de nodige algemene informatie krijgen.

Megaoperatie voor en door de streek
De reconstructie van het buitengebied is een megaoperatie door en voor de mensen uit de streek. Het is een verandering die tot stand komt door vele kleine veranderingen en veranderaars. Boeren, natuurorganisaties, recreatieondernemers, gemeenten en waterschappen zijn in tientallen projecten actief aan de slag om het platteland een opknapbeurt te geven. Beken kronkelen weer, er ontstaat nieuwe natuur, oude stallen worden gesloopt en nieuwe bedrijven weer gestart, dorpshuizen krijgen een impuls en oude tradities worden in ere hersteld. Een belangrijk uitgangspunt voor de reconstructie is dat het platteland economisch vitaal, groen én leefbaar gaat worden.

dsc_0373.jpg (1551 Kb) dscn0561.jpg (2046 Kb)