Waterschap Aa en Maas

gebiedsproces Bakel-Milheeze van start

Uitvoering Integraal gebiedsproces Bakel-Milheeze van start

Na jaren van voorbereiding en overleg is het zover. Een belangrijk deel van het Integraal gebiedsprogramma Bakel-Milheeze (IGP) gaat binnenkort daadwerkelijk gerealiseerd worden. Eind april heeft Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant goedkeuring verleend aan het bestemmingsplan `Bakelse Plassen 2008'. Inmiddels zijn de eerste werkzaamheden gestart.

Het gebied tussen natuurgebied De Stippelberg en de kernen Bakel en Milheeze krijgt voor een deel een nieuwe functie: 400 hectare wordt omgevormd tot een waterrijk natuur- en recreatiegebied met een golfbaan, een strandbad, een bezoekerscentrum en een camping. Om dit te realiseren wordt de zandwinning Bakelse Plassen uitgebreid. Daarnaast is er ruimte voor landbouw en andere economische functies, in combinatie met herstel van de maatschappelijke waarden en de aanleg van nieuwe natuurwaarden en de aanleg van nieuwe natuur. Deze ontwikkelingen vormen samen het Integraal Gebiedsprogramma Bakel-Milheeze.

Werkzaamheden Snelle Loop en Kaweise Loop
Waterschap Aa en Maas is een belangrijke partner in het IGP met de projecten omleiding Snelle loop en herinrichting Kaweise Loop. De Snelle Loop stroomt nu nog anoniem met een onopvallende bijrol door het landschap. Maar dat beeld gaat drastisch veranderen. De waterloop wordt vanaf landgoed Nederheide over een traject van vier kilometer omgeleid richting de Esperloop en omgevormd tot een mooie, beleefbare beek. In het najaar al vormt de omgeleide loop de verbindende schakel tussen de verschillende landschap- en natuurelementen in het gebied.

Tevens start het waterschap eind dit jaar met de herinrichting van de Kaweise Loop. Doel: een duurzame natuur- en onderhoudsvriendelijke inrichting van deze waterloop die voldoet aan de eisen vanuit de Europese Kaderrichtlijn Water. Het toekomstbeeld is een kronkelende waterloop- zoals vroeger- met brede oevers, meer bomen en planten, verschillende vissen en vooral een veilig onderhoudspad. De voorbereidingen zijn hiervoor nu al in volle gang.

Wat gebeurt er nog meer?
Naast de omleiding van de Snelle loop zijn er momenteel nog twee andere projecten uit het IGP in uitvoering, namelijk de uitbreiding van de Bakelse Plassen en de aanleg van de golfbaan. In april en mei zijn de voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd zoals het kappen van bomen en de aanleg van natuurcompensatie. Dit alles gebeurt uiteraard in goed overleg met omwonenden en andere belanghebbenden.

Communicatie
Om passanten en recreanten goed te informeren over wat er gebeurt, zullen er twee grote bouwborden worden geplaatst in het gebied. Ook worden op verschillende plekken (kleinere) informatieborden geplaatst met inhoudelijke informatie over de deelprojecten. Om de geluidshinder voor omwonenden zoveel mogelijk te beperken, worden er tijdelijk geluidswallen geplaatst. Deze wallen worden na de werkzaamheden weer verwijderd. Daarnaast verschijnt er periodiek een nieuwsbrief en staat er op de websites van de gemeente Gemert-Bakel en andere betrokken partijen de nodige informatie.

Feest!
Op vrijdag 29 mei is er een feestelijke startbijeenkomst voor genodigden. Op zaterdag 30 mei zijn er diverse activiteiten voor de streek om op een feestelijke manier stil te taan bij de start van de vernieuwing van het gebied tussen Bakel-Milheeze en De Stippelberg.

De activiteiten vinden plaats van 11.00 uur tot 15.00 uur op het weiland gelegen tussen de achterzijde van Landgoed Nederheide en de groeve van De Peelhorst. Men kan deelnemen aan de wedstrijd zandsculpturen maken, er zijn wandel- en fietsroutes uitgezet, men kan samen met de kinderen een rondrit maken met de paardentram. En terwijl men in de tent gezellig een drankje nuttigt kunnen de kinderen in de grote zandbak spelen. Maar er is nog veel meer te doen en bovenal kan men kennismaken met Bakel-Milheeze, opnieuw in wording!

IGP Gemert Bakel.jpg (2103 Kb)