VVD


19-5-2009

VVD geschokt over aanbeveling Raden om armen voor te trekken

De VVD is geschokt over de aanbevelingen die vandaag door de Raad voor de Volksgezondheid, de Onderwijsraad en de Raad voor het openbaar bestuur zijn gedaan aan het kabinet.

Zij adviseren het kabinet om armen voor te trekken bij onder andere gezondheidszorg en het opknappen van hun woning. Volgens de Raden is dit een oplossing om armen net zo gezond te maken als veelverdieners.

"Onzin," zo zegt VVD Tweede Kamerlid Halbe Zijlstra, "in Nederland krijgt iedereen de beste zorg. Of je nu arm of rijk bent. Natuurlijk is het zo dat sommigen meer zorg nodig hebben dan anderen. Op die verschillen in vraag reageert de zorg ook. Eenvoudige kwestie van vraag en aanbod." Zijlstra begrijpt überhaupt niet hoe de Raden hun advies uitgewerkt zien worden. "Krijgen we dan straks twee wachtruimtes in het ziekenhuis, een voor de hardwerkende Nederlander en een voor de uitkeringstrekkers? Het kan toch niet zo zijn dat hardwerkende Nederlanders premie betalen om uitkeringtrekkers voor te laten gaan?"

Ook VVD Tweede Kamerlid Stef Blok snapt niets van het advies. "Dit heeft niets van doen met sociaal beleid. Dit is een omgekeerd kastenstelsel. Nederland mag er trots op zijn dat niemand in onze samenleving wordt voorgetrokken, laten we dat vooral zo houden!"

De VVD vindt dat het kabinet niet mee moet gaan in dit staaltje jaren-70 maakbaarheids denken."Dit belachelijke advies bewijst maar weer eens hoe snel we van deze adviesraden af moeten. Van onze belastingcenten worden dit soort plannen gefinancierd. Dat moet afgelopen zijn." aldus Zijlstra.

19 mei 2009

Halbe Zijlstra (www.halbezijlstra.nl)