Gemeente Hellevoetsluis


Budget beschikbaar voor maatschappelijke stages

Het kabinet Balkenende wil dat alle leerlingen die vanaf het schooljaar 2011/2012 instromen in het voortgezet onderwijs tijdens hun opleiding een Maatschappelijke Stage volgen van 72 uur. Het doel is dat alle jongeren tijdens hun schooltijd kennis maken met én een onbetaalde bijdrage leveren aan de samenleving. De gemeente Hellevoetsluis heeft besloten stichting Push EUR 10.960,-- subsidie te verstrekken voor 2009 voor het vervullen van een makelaarsrol in de maatschappelijke stages door Centrum voor Vrijwilligerswerk Hellevoetsluis.

Het kabinet heeft gekozen voor een gefaseerde invoering. Dat betekent dat er voor de jaren 2009 en 2010 aan gemeenten ook al geld beschikbaar gesteld is door het Rijk om Maatschappelijke Stages mogelijk te maken. Dit geld kan ingezet worden voor een stagemakelaar. Deze stagemakelaar onderhoudt contacten met de scholen en instanties die stageplekken ter beschikking stellen, bedenkt stageconcepten, creëert stageplekken, zorgt voor een goede match tussen vraag en aanbod van leerlingen en stageplekken en biedt extra begeleiding aan de instanties d.m.v. bijvoorbeeld workshops. Het doel van de inzet van de stagemakelaar is het vergemakkelijken van het invullen van de Maatschappelijke Stage, het duidelijk krijgen en houden van behaalde resultaten en het vergroten van de continuïteit van vrijwilligerswerk door jongeren.

Het CVH (Centrum voor Vrijwilligerswerk Hellevoetsluis), onderdeel van Stichting Push, zal de rol van stagemakelaar op zich nemen. De werkzaamheden voor 2009-2011 zijn gericht op versterking van de uitvoering van de maatschappelijke stage en omvatten bijvoorbeeld het overleg met scholen en organisaties en het bedenken van stageconcepten.

05/19/2009