Gemeente Purmerend

Purmerendse kinderen fietsen veilig

19 mei 2009

Basisscholieren leggen verkeersexamen af

Purmerendse basisscholieren leggen de komende twee weken verkeersexamen af op school. Voor Purmer-Zuid is het praktisch verkeersexamen op 18 mei, voor Weidevenne en Purmer-Noord op 19 mei en voor de Wheermolen, de Gors, Centrum en Overwhere op 25 mei. De gemeente Purmerend organiseert de verkeersexamens samen met het Verkeerseducatiepunt.

Het examen bestaat uit een theoretisch en een praktisch deel: na het schriftelijk verkeersexamen volgt het praktijkexamen op de fiets. Elke scholier uit groep zeven of acht mag hieraan meedoen, ook als het schriftelijke deel niet is gehaald. Met het verkeersexamen worden kinderen van de basisschool voorbereid op het zelfstandig fietsen in het verkeer.

Dit jaar is gekozen voor een wijkgerichte aanpak. Dat betekent dat kinderen het praktijkexamen in hun eigen wijk fietsen. De route is zorgvuldig uitgezet en komt overeen met de dagelijkse praktijk. Van tevoren mogen de kinderen oefenen. Tijdens de route letten diverse controleposten op onder andere het stoppen bij verkeerslichten, voorrang geven en richting aangeven.