Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Regieraad Kwaliteit van Zorg geïnstalleerd

Regieraad Kwaliteit van Zorg geïnstalleerd

Nieuwsbericht, 19 mei 2009

Met de Regieraad Kwaliteit van Zorg willen de bewindslieden van VWS een impuls geven aan het vaststellen van kwaliteitscriteria in de zorg.

`De zorgvrager zal steeds meer centraal staan en verlangen dat de zorgverlener zich, daar waar dat kan, aanpast aan zijn wensen en transparant is over zijn prestaties.' Dat zei Klink vandaag in zijn toespraak bij de bijeenkomst.

Taken

De Regieraad heeft onder andere als taak te zorgen voor meer structuur en aansturing in het ontwikkelen en implementeren van richtlijnen. De Raad maakt een knelpuntenanalyse en aan de hand daarvan biedt ze handvatten aan in de vorm van gestandaardiseerde procedures. Daarmee worden partijen gestimuleerd richtlijnen te ontwikkelen en gebruiken.

Winst te behalen

In de zorg zijn al veel partijen bezig het ontwikkelen en implementeren van richtlijnen. Klink en Bussemaker constateerden in een brief aan de Kamer echter dat er nog wel winst te behalen valt op dit terrein, in de zin dat veiligheid en doelmatigheid van zorg voor de patiënt/cliënt kunnen worden verbeterd.

Prioritaire thema's

De regieraad zal in overleg met alle betrokken partijen concrete, prioritaire thema's benoemen, waar de ontwikkeling en/of de implementatie van richtlijnen aandacht behoeft.

Leden

De Regieraad bestaat uit de volgende 7 leden:

* Pieter Vierhout

* Chiel Bos

* Olenka van Ardenne

* Erik Buskens

* Thea Poortenaar

* Janneke van Vliet

* Jos Werner