NEN


Koepelnorm voor droge stof herzien

dinsdag 19 mei 2009, 12:55

NEN heeft een nieuw normontwerp gepubliceerd voor de bepaling van het gehalte aan droge stof in milieumonsters. Reageren op het normontwerp NEN 6499 kan tot 1 augustus 2009.

Normalisatieontwikkelingen binnen Nederlandse en Europese normcommissies hebben ertoe geleid dat er een groot aantal normen bestaat voor de bepaling van het gehalte aan droge stof in diverse milieumonsters. Dit was de aanleiding om te komen tot de koepelnorm. De koepelnorm beschrijft hoe een keuze kan worden gemaakt uit de beschikbare normen voor de bepaling van het gehalte aan droge stof in bodem, afval, waterbodem, slib, slibhoudende producten, afvalwater, eluaten, oppervlaktewater, drinkwater en grondwater.

Wijzigingen in de norm
Ten opzichte van de eerste druk uit 2005 zijn de volgende wijzigingen opgenomen:

* Het toepassingsgebied van de koepelnorm is uitgebreid met afval en eluaten. Onlangs zijn Europese normen uitgebracht voor de bepaling van het gehalte aan opgeloste stoffen, droge stof en het gloeiverlies in afval. In de herziene koepelnorm wordt naar deze normen verwezen;

* De beslisschema's zijn volledig herzien en opgesplitst per matrix: bodem, afval, waterbodem, slib, slibhoudende producten, afvalwater, eluaten, oppervlaktewater, drinkwater en grondwater;
* De aanvulling in de koepelnorm voor de bepaling van het gehalte aan droge stof in waterbodem, is niet meer opgenomen. Deze bepaling is beschreven in NEN-EN 15169 en deze norm is meegenomen in de herziene koepelnorm.

Het blijft de wens van NEN-normcommissie Milieuanalyses om, waar mogelijk, ook in de verdere toekomst harmonisatie en vereenvoudiging van de beschikbare normmethoden te realiseren.

Informatie en bestellen
Het normontwerp ontw. NEN 6499:2009 is te bestellen bij NEN Klantenservice, telefoon (015) 2 690 391 of e-mail: bestel@nen.nl of via de Normshop. Neem voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces contact op met NEN Milieu, telefoon (015) 2 690 303, e mail: milieu@nen.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN 6499:2009 Ontw. nl (Norm)