Nieuwe partij wil meer Europees geld voor Nederland binnenhalen

19/05/2009 17:19

Europa Voordelig! & Duurzaam

19 mei 2009

P e r s b e r i c h t

NEDERLAND LAAT MILJOENEN EURO'S IN BRUSSEL LIGGEN

Brussel, 19 mei 2009 - Nederland heeft in de afgelopen jaren tientallen miljoenen euro's Europese projectfinanciering laten liggen. Hetzelfde risico voor nog veel meer geld loopt ze als ze niet nu veel actiever begint met het ontwikkelen van Europese projecten. De komende vier jaar is er vanuit Brussel minimaal 1,6 miljard projectfinanciering beschikbaar voor projecten met Nederlandse deelname, (2009-2013), maar als er geen projecten worden ontwikkeld, raakt Nederland dit geld kwijt.

De nieuwe Politieke partij Europa Voordelig! & Duurzaam wil meer directe betrokkenheid vanuit het Europese Parlement bij besluiten en projecten die voor de burgers van belang zijn, vooral waar het bijvoorbeeld om financiering van projecten gaat waar burgers profijt van kunnen hebben. Als speerpunt ziet de partij concrete financiering voor innovatieve energie uit zee, wind en zon.

Inzet van Europa Voordelig! & Duurzaam is vanuit overzichtelijke maar concrete doelen de burgers weer bij de Europese Unie te betrekken, en er daarbij tevens voor te zorgen dat ze er meer (financieel) voordeel uithalen in deze tijd van recessie.

Uit een inventarisatie onder organisaties die zich bezighouden met Europese projecten is onder meer gebleken dat Nederlandse provincies het afgelopen jaar tientallen miljoenen aan subsidies hebben laten liggen.

Oorzaak hiervan is dat veel lagere overheden, waaronder provincies, het teveel werk vinden om "lead partner" te zijn in projecten. Waar al follow-up projecten mogelijk waren, hebben provincies ook vaak afgehaakt omdat ze meenden de kennis niet in huis te hebben of omdat er slechte ervaringen waren met het management van projecten. Het geld krijgen voor deze follow-up projecten was nog veel makkelijker geweest dan het schrijven van een aanvraag voor een geheel nieuw project!

In de afgelopen jaren zijn met dergelijke fondsen zeer nuttige projecten gefinancierd als bijvoorbeeld de ontwikkeling van opleidingen, nodig voor de verdere ontwikkeling van de windenergiesector, omscholingsprojecten voor de metaalsector, innovatie in de bouw en de aanleg van terreinen voor recreatie, natuurontwikkeling en vestiging van bedrijven gericht op innovatieve ontwikkelinge.

Tussen 2009 en 2013 is er nog minimaal 1,6 miljard beschikbaar, alleen al in de regionale en inter-regionale fondsen, -eigenlijk slechts het topje van de ijsberg, want er zijn nog vele andere programma's-. Dit geld zou kunnen worden gebruikt om de economie uit het slop te trekken, maar als er geen projecten worden ontwikkeld is Nederland dit kwijt.

Europa Voordelig! en Duurzaam wil deze minimaal 1,6 miljard Euro niet laat schieten en hieruit vooral schone energieprojecten in Nederland financieren. Gesteund door een nationaal fonds en een gerichte opleiding moeten deze projecten met topprioriteit worden ontwikkeld, om zo Nederland competitief voordeel te geven met behulp van Europees geld. Met prioriteit investeren in Europese projectontwikkeling in Nederland levert Nederland veel meer op dan bezuinigen op Europa, wat veel tijd en discussies zal kosten met de andere lidstaten.

Frank Neumann, lijstrekker van Europa Voordelig! & Duurzaam, wil zich actief inzetten binnen en buiten het Europese Parlement, zodat Nederland deze minimaal 1,6 miljard Euro niet misloopt.





http://www.europaduurzaam.nl