Vogelbescherming Nederland


Nieuws mei 2009

Laat jonge vogels met rust
Dinsdag 19 mei 2009

Vogelbescherming waarschuwt: Laat jonge vogels op de grond met rust Het servicecentrum van Vogelbescherming Nederland ontvangt deze week veel telefoontjes van verontruste mensen die een jong vogeltje op de grond hebben gevonden. Vogelbescherming roept mensen op om deze jonge vogels met rust te laten en niet op te pakken. Meestal is er niks aan de hand.

In deze tijd van het jaar hebben praktisch alle vogels jongen, veel van deze jongen staan nu op het punt van uitvliegen. Jonge vogels groeien heel snel, waardoor een nest snel te klein wordt. Op een gegeven moment besluiten de jongen zelf om het nest te verlaten. De eerste dagen kunnen ze nog niet zo goed vliegen, waardoor de kans bestaat dat mensen een jong vogeltje op de grond vinden. Deze zien er vaak zielig en verweesd uit, maar schijn bedriegt.

Vogelbescherming roept de mensen op om deze jonge vogels met rust te laten en niet op te pakken. Meestal is er niks aan de hand en zitten de ouders op de uitkijk. Door middel van hun roep houden de jongen contact met hun ouders, die de jongen op de grond gewoon van voedsel voorzien. Zodra de mensen verdwenen zijn, komen de ouders pas weer te voorschijn. Na twee a drie dagen kunnen de jongen beter vliegen en zichzelf in veiligheid brengen.