Gemeente Venray


19 mei 2009

Subsidie voor stichting Hard voor Hart

De stichting Hard voor Hart krijgt van de gemeente Venray de komende vijf jaar jaarlijks EUR 15.785 subsidie. Het geld is bestemd voor het onderhoud van de Automatische Externe Defibrillatoren (AED's), apparaten om mensen met een hartstilstand te reanimeren. De gemeente trekt bovendien bijna EUR 11.000 per jaar uit voor de opleiding van vrijwilligers.

Levens redden. Dat is waar het stichting Hard voor Hart, de gemeente en hun samenwerkingspartners om gaat. Samen willen ze de hele gemeente voorzien van een dekkend netwerk van Automatische Externe Defibrillatoren (AED's). Plus voldoende vrijwilligers die zijn opgeleid om te reanimeren en deze AED's te gebruiken.

De stichting Hard voor Hart is een initiatief van de Junior Kamer Venray. Het project heeft tot doel de overlevingskans van personen met een acute hartcirculatiestilstand te verbeteren. In samenwerking met de gemeente Venray, de gemeente Meerlo-Wanssum, het Rode Kruis, de EHBO-vereniging, de seniorenraad, en de RAV (Regionale Ambulance Voorziening) Limburg Noord tracht de stichting een dekkend netwerk van AED's en burgerhulpverleners te realiseren binnen de gemeente Venray en de gemeente Meerlo-Wanssum.

Burgerhulpverleners zijn vrijwilligers, die zijn opgeleid om te reanimeren en/of een AED te gebruiken. Zij worden opgenomen in een burgerhulpsysteem dat hen via een sms waarschuwt bij een noodsituatie. Dit burgerhulpsysteem is in 2008 door de gemeente ingekocht. Na een 112- melding stuurt de meldkamer niet alleen een ambulance naar de patiënt, maar ook twee soorten sms'jes naar vrijwilligers die in de buurt wonen of werken. Eén groep vrijwilligers krijgt een tekstbericht om direct naar de patiënt te gaan om te beginnen met de reanimatie. De andere groep krijgt bericht om de nabije AED op te halen. Omdat een vrijwilliger niet altijd beschikbaar kan zijn, ontvangen meerdere mensen uit beide hulpgroepen tegelijkertijd een tekstbericht.

De Junior Kamer Venray heeft zelf geld bijeengebracht om het project te financieren. Maar ook het systeem in de lucht houden kost geld. Daarvoor heeft de stichting bij de gemeente aangeklopt. Om het voortbestaan van de stichting Hard voor Hart te waarborgen heeft de gemeente besloten de stichting te subsidiëren. Met deze subsidie kan de stichting voorzien in onderhoud, vervanging en afschrijving van de AED's en kan de stichting benodigde verzekeringen afsluiten. Daarnaast heeft de gemeente middelen gereserveerd om jaarlijkse herhalingsopleidingen reanimeren en gebruik AED voor de vrijwilligers in het burgerhulpsysteem in te kunnen kopen.