Gemeente Venray


19 mei 2009

Veranderingen in verordening leerlingenvervoer

Het college van B& W heeft ingestemd met de aanpassing verordening leerlingenvervoer. De aangepaste verordening zal in het nieuwe schooljaar 2009/2010 in werking treden.

De aanpassing was nodig omdat ook de modelverordening van de VNG in 2008 is aangepast. De Venrayse verordening is op dat model gebaseerd. Sinds 1987 is het leerlingenvervoer gedecentraliseerd. Hierdoor zijn gemeenten verplicht een verordening leerlingenvervoer vast te stellen en passend vervoer aan te bieden. Op basis van deze verordening kunnen ouders onder voorwaarden aanspraak maken op een vergoeding van de vervoerskosten van en naar school.

In de aangepaste verordening is ook de kilometergrens voor het Speciaal Basisonderwijs (SBO Focus) gewijzigd van twee naar vier kilometer. Met deze wijziging volgt Venray de landelijke tendens, die ervan uitgaat dat kinderen die het speciaal basisonderwijs bezoeken lichamelijk prima in staat zijn om naar school te fietsen. Het college en ook de school is het daarmee eens. Venray blijft met de aanpassing naar vier kilometer overigens nog onder de wettelijke grens. De wetgever vindt zes kilometer fietsen acceptabel vindt, zowel voor kinderen van het speciaal als het regulier basisonderwijs.

Voor leerlingen van SBO Focus die op dit moment gebruik maken van het leerlingenvervoer en binnen de vier-kilometergrens vallen is een overgangsregeling getroffen van zes maanden.

Op 4 juni a.s. wordt het B & W-advies voorgelegd aan de commissie Maatschappelijke Diensten en op 30 juni beslist de gemeenteraad.