Gemeente Venray


19 mei 2009

Subsidie voor cultuurbehoud voor vier projecten

Het college van B en W heeft besloten aan vier projecten subsidies voor cultuurbehoud te leveren. Hiermee draagt de gemeente bij aan waardevolle projecten als de gebrandschilderde ramen van de Petrus Banden kerk, de wetenschappelijke geschiedenis van Limburg, Molen Nooit Gedacht en archeologisch veldonderzoek bij de Hulst II. In totaal is een bijdrage van EUR 12.258 toegezegd.

Stichting Restauratie en Behoud Beeldenschat Petrus Banden Kerk Venray

Tijdens de oorlog zijn de gebrandschilderde ramen van de kerk geheel verwoest. Het bestuur wil het raam boven het dagaltaar voorzien van gebrandschilderd glas zodat een stukje oude glorie teruggewonnen wordt. De kosten zijn geraamd op EUR75.000. Via giften en donaties probeert het bestuur dit bedrag bijeen te brengen. Een bedrag van EUR 57.000 is toegezegd, nu is een campagne gestart om de resterende EUR 18.000 bijeen te krijgen. De gemeente levert een bijdrage van 4.000 euro.

Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap

In 2013 bestaat het genootschap 150 jaar, men wil dit op eerbiedwaardige wijze gedenken. Onder andere door een nieuwe wetenschappelijke geschiedenis van Limburg het licht te laten zien. Dit werk zal bestaan uit drie boekdelen over de periode tot 1500, van 1500 tot 1800 en de periode van 1800 tot heden. De boekwerken dragen bij aan het behoud van de cultuurhistorische waarden van Venray en de hele provincie. Het initiatief ontvangt een bijdrage van EUR 2.000.

Molen Nooit Gedacht

De afgelopen jaren heeft vanwege het ontbreken van financiële middelen, het onderhoud van molen Nooit Gedacht achterstand opgelopen. Eerdere inspanningen van de gemeente hebben geresulteerd in een uitbreiding van het bestuur van de Stichting met een groot aantal activiteitencommissies die ervoor zorgen dat er "leven in de" molen gaat komen. Met een functie en een kostendekkende exploitatie, waarbij het onderhoud de grootste kostenpost is, wordt behoud voor de toekomst mogelijk. De gemeente verstrekt een bijdrage van EUR 3.758 voor 2009 en 2010.

Archeologische Werkgroep Venray (AWV)

Het is nu nog mogelijk voor de AWV om veldonderzoek te doen in het, voornamelijk archeologisch, zeer waardevolle terrein De Hulst II. Al een groot aantal jaren vindt hier onderzoek plaats en de resultaten leveren een grote bijdrage in de beeldvorming van hoofdzakelijk de Romeinse geschiedenis van Venray. Met de bijdrage van EUR 2.500 kan verder onderzoek plaatsvinden.

Het college heeft de subsidies vastgesteld op basis van de Venrayse Instandhoudingsverordening Monumenten en Cultuurhistorische waarden 2009 (VIMC 2009). Op basis hiervan kan zij bijdragen aan het behoud van overige monumentale en cultuurhistorische zaken.