Gemeente Venray


19 mei 2009

OZB stijgt licht, hondenbelasting afgeschaft

Burgemeester en Wethouders hebben de uitgangspunten voor de OZB in 2010 vastgesteld. Verder wil het college vanaf 1 januari 2010 de hondenbelasting afschaffen. Dat de tarieven nu al worden vastgesteld heeft te maken met de grenswijziging met Meerlo-Wanssum. Als gevolg daarvan moet het beleid op diverse terreinen worden aangepast.

De vaststelling van de tarieven voor de onroerende zaakbelasting (OZB) en hondenbelasting komen als eerste aan bod in het kader van de harmonisatie van het beleid. Omdat er in Meerlo-Wanssum geen hondenbelasting bestaat, moet de keus gemaakt worden voor ofwel invoering in Wanssum, Geijsteren, Blitterswijck, ofwel afschaffing in Venray. De tarieven moeten namelijk in de hele gemeente gelijk zijn. Het college kiest voor afschaffing van de hondenbelasting. De derving van inkomsten die dit met zich meebrengt willen B en W verrekenen in de OZB. De hondenbelasting wordt in de regel namelijk niet specifiek ingezet voor hondenbezitters maar geldt meer als algemeen dekkingsmiddel. Concreet betekent dit dat Venrayse huishoudens per jaar enkele euro's meer OZB gaan betalen.

De gevolgen van de harmonisatie zijn voor de burgers en bedrijven in de drie dorpen van Meerlo-Wanssum wat groter. In het verleden zijn er namelijk verschillen ontstaan in de OZB-tarieven tussen beide gemeenten. Voor het gemiddelde huishouden is dat verschil zo'n twintig euro per jaar. Maar bij de bedrijven is het verschil groter. Het college heeft onderzocht of het mogelijk is om bedrijven tegemoet te komen door lagere tarieven te hanteren. Wettelijk is echter vastgelegd dat die lagere tarieven dan ook voor de bedrijven in Venray gaan gelden. En dat kost dit de gemeente teveel geld. De lastendruk in Venray is overigens in vergelijking met andere gemeenten in Nederland nog altijd relatief laag.