Inspectie Verkeer en Waterstaat


Veel vrachtwagens te hoog bij verkeerscontrole

Nieuwsbericht | 19-05-2009

Bij een controle van de Inspectie Verkeer en Waterstaat en de politie Kennemerland op dinsdag 19 mei 2009 bij de Velsertunnel in Velsen is gebleken dat 6 van de 46 vrachtauto's te hoog waren om de tunnel in te mogen rijden. De maximale hoogte van een vrachtwagen in Nederland is 4 meter. De vervoerders kregen boetes opgelegd die opliepen tot enkele honderden euro's per vrachtwagen. Ook moesten ze een spoedontheffing voor twee dagen aanvragen bij de RDW om Nederland met hun te hoge vrachtwagen te kunnen verlaten over aangewezen wegen.

In 15 gevallen was er sprake van verkeerde belading of overbelading. In 7 gevallen was er sprake van een overtredingen met betrekking tot de rij- en rusttijden of de tachograaf. Eén keer legde de inspectie een bevel tot staking op aan een chauffeur voor de duur van 45 uren omdat hij te weinig rust in het weekend had genoten. Daarvoor kreeg dezelfde chauffeur ook een boete opgelegd van 1100 euro. Ook werd iemand bekeurd wegens rijden op andermans bestuurderskaart.

De andere overtredingen hadden betrekking op zaken zoals een verlopen APK (2), het ontbreken van een stootbalk aan de achterzijde (1), een verkeerd rijbewijs (1) of het niet aanwezig zijn van een vergunningbewijs (1).