Gemeente Sneek


architectenbureau alberts & van huut voor theater

Sneek kiest ontwerp van Architectenbureau Alberts & Van Huut voor theater

De gemeente Sneek heeft uit vijf ontwerpen een keuze gemaakt voor het nieuwe theater in Sneek. De keus is gevallen op het ontwerp van het gerenommeerde Amsterdamse, architectenbureau Alberts & Van Huut. Geïnspireerd door de omgeving is een spannend gebouw bedacht dat zich naadloos voegt in de karakteristieke Stationsbuurt.

Boven de grillig gevormde transparante voorgevel bolt het met bomen, struiken en bloemen begroeide dak op. De verrassend vormgegeven toneeltoren daarachter volgt zoveel mogelijk het natuurlijke lijnenspel van de bebouwing in de omgeving.

Het zoveel mogelijk in de omgeving inpassen van gebouwen door gebruik te maken van de grillige aan de natuur ontleende vormen is de kracht van dit architectenbureau. Met hun ontwerpen voor onder andere het hoofdkantoor voor de Gasunie in Groningen en het gebouw van ING in Amsterdam hebben de architecten van dit bureau de organische architectuur in Nederland op de kaart gezet.

Deze stroming is rond 1900 ontstaan en tot de belangrijkste aanhangers ervan behoren architecten als Louis Sullivan, Antoni Gaudi, Rudolf Steiner, Frank Lloyd Wright en Alvar Salto. Bekende gebouwen die volgens dit principe zijn ontworpen zijn onder andere het Operagebouw in Sydney, het Guggenheim museum in New York en de kathedraal Sagrada Familia in Barcelona.

De kern van deze stijl is dat architectuur niet alleen functioneel moet zijn, maar ook het gevoel moet aanspreken en de geest moet verrijken. Een filosofie die uitstekend past bij een theaterontwerp dat uiteindelijk moet uitmonden in een gebouw vol van verwondering en verbeelding, waar de fantasie wordt geprikkeld en de creativiteit wordt gestimuleerd.

Het begrip duurzaamheid is een belangrijk onderdeel binnen de filosofie van deze architectonische stroming. Ook daar is in het ontwerp van het theater in Sneek maximaal rekening mee gehouden. Er wordt uitgegaan van zoveel mogelijk natuurlijke materialen als glas, hout en baksteen. De bouwkosten voor het nieuwe theater zijn door architectenbureau geraamd op bijna EUR 8 miljoen.

Het Theater Sneek maakt deel uit van het project Cultureel Kwartier, dat bestaat uit de realisatie van een cultureel complex in de oude stadskern van Sneek. Behalve het theater maken het centrum voor de kunsten en het poppodium ook deel uit van dit complex dat aan beide zijden van de Westersingel wordt gerealiseerd. Het project wordt mede gefinancierd door de provincie Fryslân door middel van provinciale co-financiering en een A7-Convenantsbijdrage.