Gemeente Delfzijl

PERSBERICHT

6 mei 2009

GEMEENTERAAD ORGANISEERT RONDE TAFEL-GESPREK OVER JEUGDBELEID

De gemeenteraad organiseert op dinsdag 19 mei 2009 om 19.30 uur een Ronde Tafel-gesprek over het jeugdbeleid in de raadszaal van het gemeentehuis. Iedereen is van harte uitgenodigd om mee te praten.

De gemeente is verantwoordelijk voor de regie van het (integrale) jeugdbeleid. In deze rol is zij verantwoordelijk voor een visie op de jeugd en het stellen van kaders met betrekking tot het jeugdbeleid en de onderlinge samenhang en afstemming tussen instellingen en organisaties die met jeugd werken.

In de startnotitie staat beschreven wat de gemeente allemaal doet voor jeugd en hun ouders, welke (wettelijke) taken de afgelopen jaar naar de gemeenten gedecentraliseerd zijn en welke externe ontwikkelingen er zijn. De aanleiding voor het schrijven van deze startnotitie is het feit dat de gemeente weliswaar op vele terreinen beleid uitvoert voor jeugd, maar momenteel ontbreekt het aan overzicht en samenhang. Er is nog geen samenhangend kader is van waaruit de beleidsontwikkelingen en uitvoering integraal vorm gegeven worden. Met deze startnotitie wil de gemeente overzicht scheppen en structuur aanbrengen in het jeugdbeleid. Deze startnotie moet de basis vormen voor de daarna op te stellen Kadernota Integraal Jeugdbeleid en het Uitvoeringsprogramma Integraal Jeugdbeleid.

Het presidium van de raad (fractievoorzitters), dat belast is met de vaststelling van de agenda van de raadsvergaderingen, heeft besloten het jeugdbeleid onderwerp te laten zijn van een zogenaamd Ronde Tafel-gesprek.

Het Ronde Tafel-gesprek is het tweede experiment (na het Ronde Tafel-gesprek over het parkeerbeleid in september 2008) als opmaat voor het systeem van Ronde Tafel-gesprekken die de raad met ingang van 1 september 2009 invoert.

Tijdens het Ronde Tafel-gesprek krijgen de uitgenodigde (organisaties van) belanghebbenden gelegenheid om tegenover een delegatie uit de raad hun visie te geven over het jeugdbeleid en eventuele vragen van de raadsleden te beantwoorden. Ook burgers op de publieke tribune worden in de gelegenheid gesteld hun mening te geven.

Vanaf woensdag 6 mei zijn de documenten (inclusief de spelregels) van het Ronde Tafel-gesprek op de website van Delfzijl www.delfzijl.nl onder 'Ronde Tafel-gesprek: jeugdbeleid' te vinden. De spelregels en de documenten liggen ook ter inzage bij de griffie op het gemeentehuis.

De resultaten van het Ronde Tafel-gesprek worden door de raad meegenomen naar een nog te organiseren opiniërende openbare bijeenkomst van de gemeenteraad. Daarna neemt de raad een besluit over de kaders van het jeugdbeleid.




Gemeente Delfzijl