Technische Universiteit Delft


Wiskundig procesmodel verbetert drinkwaterzuivering

De huidige drinkwaterzuivering in Nederland wordt gestuurd
door de ervaring van de bedrijfsvoerders. Door de zuivering meer op objectieve kennis te baseren, is het proces nog aanzienlijk te verbeteren, stelt onderzoeker Kim van Schagen. Hij paste met succes wiskundige procesmodellen toe bij de drinkwaterzuivering in Weesperkarspel en bereikte onder meer een aanzienlijke besparing in de hoeveelheid gebruikte chemicaliën. Van Schagen promoveert op dinsdag 19 mei op dit onderwerp aan de TU Delft.

Het
drinkwater in Nederland is van zeer hoge kwaliteit en de productiekosten zijn laag. Dit is het resultaat van uitgebreid wetenschappelijk onderzoek in de afgelopen decennia om de zuiveringsprocessen te innoveren en te optimaliseren. 'De zuiveringsprocessen worden in het algemeen bewaakt en bediend door gemotiveerde en getrainde bedrijfsvoerders en procestechnologen. Dit leidt echter wel tot een subjectieve, variërende en mogelijk niet helemaal optimale bedrijfsvoering van de zuivering', zegt de Delftse promovendus Kim van Schagen.

Minder chemicaliën

Een
van de problemen is dat de uitgebreide automatisering van de zuiveringsinstallaties de aandacht van de bedrijfsvoerder voor individuele procesonderdelen beperkt. Het gebruik van wiskundige procesmodellen zou dit volgens Van Schagen op kunnen lossen.

Waternet
is vijf jaar geleden een onderzoeksproject gestart samen met de TU Delft, ABB en DHV. In dit kader heeft Van Schagen deze modellen in de praktijk getest bij de zuivering Weesperkarspel van Waternet. Hij bereikte onder meer een aanzienlijke besparing in de hoeveelheid gebruikte chemicaliën.

Succesvol

Van
Schagen: 'Ik heb aangetoond dat je met modellen de bedrijfsvoering van een drinkwaterzuivering kunt laten verschuiven van gebaseerd op ervaring naar gebaseerd op kennis. Dit heeft onder meer geleid tot de succesvolle invoering van een nieuwe basisbesturing voor de onthardingsreactoren in de zuivering Weesperkarspel.'

'Met
deze aanpak haal je de relevante informatie uit de grote onoverzichtelijke berg aan gegevens en kun je de huidige toestand van het proces inschatten. Daarmee kan de bedrijfsvoerder de zuivering optimaliseren zonder daarbij nieuwe verstoringen te introduceren.'