Eerste Kamer der Staten Generaal

Het proces van staatkundige vernieuwing van het Koninkrijk

15 mei 2009

In de plenaire vergadering van 19 mei 2009 debatteert de Eerste Kamer over het proces van staatkundige vernieuwing van het Koninkrijk ( 31.568 ) met staatssecretaris Bijleveld-Schouten van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en met minister Hirsch Ballin van Justitie.

Het moment van het plenaire debat is gekozen omdat dit jaar het proces van staatkundige vernieuwing een nieuwe parlementaire fase ingaat. De Eerste Kamer zal zich vanaf de tweede helft van 2009 onder andere buigen over een wetgevingspakket dat behelst de eilanden Bonaire, Saba en St-Eustatius (BES-eilanden) te integreren in het Nederlandse staatsbestel. Deze en andere ontwerpwetgeving vloeit voort uit de Slotverklaring van 2 november 2006 pdf icoon . Met het oog hierop is ook een wijziging van het Statuut noodzakelijk.

Het huidige proces geeft aanleiding tot nadere beschouwing van de onderlinge relaties en verhoudingen binnen het Koninkrijk. Dit betreft niet alleen de ontmanteling van de Antillen en de opbouw van nieuwe landen, maar ook de nieuwe verhoudingen met de BES-eilanden en de relatie met Aruba.