Vrije Universiteit Amsterdam

Revalidatie bij de ziekte van Parkinson


* Startdatum: 19-05-2009


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: Revalidatie bij de ziekte van Parkinson


* Plaats: Aula


* Spreker: L.I.I.K. Lim


* Promotor: prof.dr. G. Kwakkel


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Inge Lim stelde in haar promotieonderzoek de toegevoegde waarde vast van `externe ritmes' (cues) tijdens de fysiotherapie bij Parkinsonpatiënten. Zij die een training hadden gehad bleken significant sneller en beter te lopen. Bovendien vond Lim significante effecten in stabalans, het vertrouwen om niet te vallen en de ervaren vermoeidheid. Ten slotte bleken deze patiënten buiten de behandelsessies om veel meer te bewegen.

Mensen met de ziekte van Parkinson (PD) ondervinden vaak problemen met lopen en daaraan gerelateerde activiteiten. Externe ritmes, ook wel cues genoemd, kunnen helpen om deze vaardigheden te verbeteren. Het vaststellen van de toegevoegde waarde van cues tijdens de fysiotherapie was het belangrijkste doel van Lim's thesis. Ze voerde een laboratoriumstudie en systematisch review uit naar het effect van cues op het gangbeeld uit als voorstudies van een enkelblind gerandomiseerd klinisch onderzoek (RCT) met cross-over design.

Tijdens Lim's onderzoek kregen 76 PD-patiënten (PD zonder aanwijsbare oorzaak), met milde tot matige symptomen, drie weken negen fysiotherapiebehandelingen met cueingtraining voor thuis, terwijl 77 patiënten op de wachtlijst werden geplaatst. Na deze periode werden de rollen tussen beide groepen omgedraaid. Een draagbaar cueingapparaat voorzag in visuele, auditieve en tactiele cues. Na de interventieperiode bleken patiënten die de training hadden gehad significant sneller en beter te lopen. Bovendien werden significante effecten gevonden in stabalans, het vertrouwen om niet te vallen en de ervaren vermoeidheid. Ten slotte bleken PD-patiënten buiten de behandelsessies om veel meer te bewegen, zoals geregistreerd werd met een activiteitenmonitor. Zes weken na het stoppen van de cueingtraining waren de effecten nagenoeg verdwenen.

Lim pleit met dit onderzoek dat toekomstige studies zich moeten gaan richten op de optimale dosis voor het geven van cueing in fysiotherapie om effecten langer te laten beklijven. Daarnaast zullen de onderliggende werkingsmechanismen van cueing in de hersenen verder onderzocht moeten worden.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam