Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Kwaliteit huurauto's blijft onder de maat

Den Haag, 19 mei 2009

Het is nog altijd droevig gesteld met de kwaliteit van huurauto's in het buitenland. Uit een steekproef van de ANWB en haar zusterclubs blijkt dat in 10% van de gevallen een auto werd meegegeven die technisch gezien niet de weg op mocht. Ook informeert twee op de drie bedrijven onvoldoende over de risico's en beperkte dekkingen. Tenslotte werd in veel gevallen achteraf allerlei bijkomende kosten in rekening gebracht. Ten opzichte van de test in 2006 blijkt er weinig te zijn verbeterd. Aanleiding voor ANWB om, samen met de zusterclubs, te pleiten voor betere kwaliteit van de verhuurmaatschappijen.

Voor de steekproef onderzocht de ANWB verhuurbedrijven in zeven verschillende, populaire, Europese vakantielanden, waaronder Turkije, Kroatië, Spanje en Italië. De verhuurbedrijven waren onderdeel van internationale ketens, nationale ketens en lokale verhuurbedrijven.

De beste kwaliteit auto vond het testteam bij verhuurmaatschappij National op het Griekse Kos. De slechtste auto trof het team aan in Thira op het Griekse eiland Santorini. Daar kreeg het testteam een auto mee met een beschadigde band, vervormde velgen en zelfs een ontbrekende wielbout. Van de onderzochte internationale ketens scoorden alleen de auto's van Avis op alle bestemmingen in deze steekproef goed. De kwaliteit bij de overige ketens verschilde aanzienlijk.

De ANWB raadt consumenten aan zich vooraf in Nederland goed te laten informeren naar dekkingen en bijbehorende kosten. Gezinnen met kleine kinderen wordt aangeraden om alleen in zee te gaan met een maatschappij die over stoeltjes beschikt met een geldig ECE-keurmerk. Via anwb.nl kan een informatiefolder met checklist worden gedownload die kan worden gebruikt om zo veilig mogelijk te huren.

Tips voor de consument:


*Ga na of alle personen die in de auto gaan rijden, in de huurovereenkomst staan.

*Controleer de auto bij het ophalen op schade en of alles werkt. Via anwb.nl is er een checklist te vinden.

*Veel verhuurmaatschappijen bieden de gelegenheid om de auto buiten kantooruren in te leveren. De ANWB raadt dit sterk af. ANWB Rechtshulp wordt vele malen per jaar geconfronteerd met schade waarvoor huurders bij thuiskomst aangesproken worden. Deze schades worden via de creditcard afgeschreven.

*Maak foto's van de huurauto bij inlevering.

Als bijlage alle testresultaten.(opvragen bij afzender)


Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB