Wegener NV

| | | | |

|                                              
|Dalende opbrengsten in eerste vier maanden    | |                  |
|2009 voor Wegener                             
Koninklijke Wegener NV heeft in de eerste vier maanden van 2009 de situatie op de advertentiemarkt zien verslechteren. Door de ingezette reorganisatie en aanvullende maatregelen is ondanks de dalende opbrengsten een positief resultaat geboekt. Het bedrijfsresultaat voor bijzondere posten is evenwel 51% lager dan in de vergelijkbare periode in 2008.

De advertentieomzet is ten opzichte van de eerste vier maanden van 2008 met 21% gedaald. Deze daling wordt met name veroorzaakt door minder personeelsadvertenties en minder advertenties in het automotive-segment. De advertentieomzet bedraagt in de eerste vier maanden van 2009 ongeveer de helft van de totale omzet van Wegener.

De omzet uit de oplage van de regionale dagbladen is stabiel. De daling van de oplage wordt gecompenseerd door hogere prijzen. De daling van het aantal abonnementen is 1,3% in vergelijking met dezelfde periode in 2008, hoewel de economische crisis de teruggang in het aantal abonnees enigszins lijkt te versnellen.

De omzet uit internetproducten en de omzet van producten en diensten aan de lezers (consumenten) is met 26% gestegen; het aandeel in de totale omzet van Wegener blijft gering.

De kosten zijn met 9% gedaald ten opzichte van de eerste vier maanden van 2008. Met name de personeelskosten zijn gedaald als gevolg van het afnemen van het aantal fte's. Ultimo april 2009 bedroeg het aantal fte's 410 minder dan eind april 2008. Het lopende reorganisatieprogramma 'Delta' is uitgebreid met aanvullende maatregelen om de gevolgen van de dalende inkomsten het hoofd te bieden. Recent is met de NVJ, de vakbond van journalisten, een principeakkoord bereikt om het eind 2008 afgesloten convenant tijdelijk buiten werking te stellen teneinde ook op de redacties formatievermindering tot stand te kunnen brengen.

Het investeringsprogramma voor de persvernieuwing in Best verloopt voorspoedig. Naar verwachting zal in juli de derde pers operationeel zijn. Tegelijkertijd zal de reeds aangekondigde sluiting van de drukkerij in Nijmegen worden geëffectueerd.

Zoals in het persbericht van 24 april bekend is gemaakt, heeft Wegener met PCM Uitgevers overeenstemming bereikt over de verkoop van haar 37% belang in AD NieuwsMedia BV. In samenhang hiermee koopt PCM Uitgevers de drukkerij Wegener NieuwsDruk West in Den Haag. Gelijktijdig koopt Wegener 100% van de aandelen in PCM Lokale Media BV. De verwachting is dat de volledige afronding van deze transactie in het derde kwartaal zal plaatsvinden. Dit is ondermeer afhankelijk van advisering van de medezeggenschap, instemming van aandeelhouders en goedkeuring van de Nederlandse Mededingingsautoriteit. De gecombineerde transactie zal tot een positieve kasstroom leiden.

Wegener maakt voor haar financiering gebruik van een door Mecom afgesloten arrangement met een syndicaat van banken. Mecom is in een vergevorderd stadium van onderhandeling over een nieuwe financieringsfaciliteit. Deze voorziet in een stabiele financieringsstructuur voor de gehele Mecomgroep op de middellange termijn. Eind april 2009 is de netto rentedragende schuld van Wegener ten opzichte van 31 december 2008, onder invloed van seizoensinvloeden in het werkkapitaal (zoals het moment van incasso van abonnementsgelden) met 5% gestegen.

Begin februari 2009 heeft Wegener de verkoop van zijn belang van 49% in Selekt Mail Nederland CV, actief in de bezorging van geadresseerde post, aan Deutsche Post International BV afgerond. De door Deutsche Post betaalde verkoopprijs bedroeg EUR 4 miljoen.

De Buitengewone Vergadering van Aandeelhouders van Koninklijke Wegener NV heeft op 26 maart 2009 de heren E.A. van Amerongen, S.M. van der Heijden en D.J. Montgomery benoemd tot commissarissen van de vennootschap. Per gelijke datum is de heer

J. Allwood afgetreden als commissaris van Koninklijke Wegener NV.

Vanwege de onzekere economische vooruitzichten kan nog geen concrete voorspelling gedaan worden met betrekking tot de resultaten over het gehele jaar 2009.

Apeldoorn, 19 mei 2009