Gemeente De Wolden

Zuidwolde, 19 mei 2009





      Persbericht

College De Wolden presenteert Kadernota met accent op investeringen digitale dienstverlening

Het college van de gemeente De Wolden heeft de Kadernota 2010 aangeboden aan de gemeenteraad. Hierin vraagt het college om de kaders voor de programmabegroting 2010 te benoemen. De rode draad in de Kadernota 2010 is gebaseerd op het doel om te investeren in optimale dienstverlening aan inwoners, ondersteuning van (netwerken) van ondernemers, dorpsbelangenorganisaties en dorpshuizen/ontmoetingcentra. Bij realisering van dit doel ligt de gemeente goed op koers binnen het collegeprogramma  'Actief en betrokken'. Financieel is
de gemeente gezond, maar er blijft sprake van een te bewaken evenwicht.

Het college geeft aan dat de gemeente eenduidig wil overkomen bij de inwoners als bijvoorbeeld klant, kiezer, en wijkbewoner. Hiervoor zijn investeringen nodig in bijvoorbeeld het project E-visie, waarbij de elektronische dienstverlening aan inwoners een kwaliteitsimpuls krijgt. Dit met als einddoel een klantvriendelijke digitale dienstverlening met veel mogelijkheden voor haar inwoners. De kaders hiervoor heeft het rijk vastgesteld in het Nationaal Uitvoeringsprogramma dienstverlening.

Financieel beeld
Een gezonde gemeente, waarbij de reservepositie en het weerstandsvermogen positief zijn en waar voor structurele budgetuitzetting weinig ruimte is. Er zijn voldoende middelen voor incidentele investeringen. Er is een bescheiden begrotingsoverschot becijferd.

Dit financiële beeld van de Kadernota sluit in grote lijnen aan op de begroting 2009. Een voorbehoud hierbij maakt het college voor wat betreft de verdere gevolgen van de economische crisis en de invloed hiervan op de uitkeringen van de rijksoverheid. Hierover zal begin juni meer duidelijkheid komen als de uitwerking van de plannen van het Kabinet op het gemeentefonds kunnen worden doorgerekend.

Overige speerpunten
Binnen de Kadernota is naast de genoemde rode draad sprake van de volgende speerpunten:
    . Het doorgaan met de versterking van de kwaliteit van de organisatie en de nieuwe rollen die daarbij horen;
    . Het (verder) ontwikkelen van dorpsvisies;
    . Het op een hoger niveau brengen van het wegenonderhoud;
    . Het geven van een extra stimulans aan het economisch beleid;
    . De ingezette ontwikkeling van brede scholen doorzetten;

Uitvoering projecten
Hoewel er beperkt ruimte is voor structurele uitgaven, stelt het college de raad voor in te stemmen met een aantal uitgaven op het gebied van valbeveiliging daken gemeentelijke gebouwen, huisvesting brede scholen in Zuidwolde, uitvoeringsplan bruggen en duikers, afzuiginstallaties voor uitlaatgassen brandweerkazernes en het vervangen zoutopslag werkplaats Ruinen.

Binnen de gemeente wordt daarnaast hard gewerkt aan een aantal grote projecten. Naast de gemeente dragen ook andere partijen, zoals de provincie en Rijkswaterstaat bij in de kosten.
Zo zal nog dit jaar de besluitvorming over de N48 zijn beslag krijgen, zal het Centrum voor Jeugd en Gezin als uitvoering van de bestuursakkoordgelden zijn invulling krijgen, en zal het centrumplan Zuidwolde (onder andere herinrichting Hoofdstraat) zijn definitieve inkleuring krijgen.

Voor de herinrichting van de Hoofdstraat in Zuidwolde zal nog ongeveer E 1,0 miljoen vrijgemaakt moeten worden. Het college stelt de raad voor ook middelen vrij te maken voor onder andere de aanleg van fietspaden tweede fase Oshaarseweg in Echten, de verbetering van de toegankelijkheid van de bushaltes, voor archeologiebeleid en voor risicoanalyses legionella-preventie basisscholen.

Meer informatie
Op maandag 8 juni en donderdag 18 juni aanstaande behandelt de gemeenteraad de Kadernota. Vooraf vindt hierover op woensdag 27 mei een bijeenkomst tussen de raad en de Verenigingen voor Dorpsbelangen plaats. De Kadernota 2010 is vanaf 18 mei in te zien in het gemeentehuis en bij de bibliotheken in de gemeente. Ook is het document na te lezen op www.dewolden.nl.

                    ////////////////////////////



Gemeente De Wolden