Ingezonden persbericht


19/05 2009

Biggen lijden onder verdoving bij castratie

Duitse onderzoeker noemt verdoving 'dierenmishandeling'

Sinds begin dit jaar wordt een groot deel van de mannelijke biggen in Nederland voorafgaand aan de castratie verdoofd met CO2-gas. Die verdoving is een ware lijdensweg, zo wijst een nieuw Duits onderzoek uit. De biggen die voor het onderzoek werden verdoofd, hadden tot twintig keer meer stresshormonen in hun bloed dan de biggen die onverdoofd werden gecastreerd. Prof. dr. Karl Heinritzi, die als onderzoeker was betrokken bij de studie, omschreef CO2-verdoving in een recent interview als 'dierenmishandeling'.

De resultaten van het onderzoek, dat werd uitgevoerd aan de Klinik für Schweine van de universiteit van München, komen geenszins als een verrassing. Het gebruik van het verdovingsgas CO2 is zeer omstreden, omdat het de luchtwegen irriteert, zorgt voor een verstikkend gevoel en paniekreacties veroorzaakt. 'Wie de verdovingsapparaten kent, waar de biggen ondersteboven in worden gehangen, weet dat het verdoven geen diervriendelijke aangelegenheid is', zegt Hans Baaij, directeur van Stichting Varkens in Nood. 'Bovendien krijgen de biggen na de ingreep geen pijnstillers.'

Volgens de varkenssector is castreren nodig, omdat het vlees van sommige beren (mannelijke varkens) bij verhitting in de pan een onaangename lucht kan veroorzaken, de zogenoemde berengeur. Het verdoofd castreren van biggen werd in 2007 door supermarkten en boeren gepresenteerd als tussenoplossing, met het streven om tegen 2015 te stoppen met castreren. Inmiddels zijn ook veel varkensboeren van mening dat verdoven met CO2 dieronvriendelijk is, zo blijkt uit een enquête van vakblad Boerderij.

Volgens Stichting Varkens in Nood kan onmiddellijk worden gestopt met castreren. Berengeur komt slechts voor bij een zeer klein percentage vleesvarkens en veel consumenten zijn er überhaupt niet gevoelig voor. De 'stinkers' kunnen bovendien makkelijk worden opgespoord met behulp van een geurtest in het slachthuis. Zo verkoopt slachterij Westfort in Gorinchem al geruime tijd vlees van ongecastreerde beren aan supermarktketen Coop, de restaurants van La Place en verscheidene Keurslagers. Later dit jaar zullen ook Aldi, Lidl, Super de Boer, Plus en Hema de overstap maken.

Stichting Varkens in Nood heeft eind vorig jaar Albert Heijn en C1000 voor de rechter gedaagd omdat ze weigeren over te stappen op de verkoop van vlees van ongecastreerde beren. Juist deze grote supermarktketens zouden het voortouw moeten nemen in de strijd tegen deze barbaarse praktijk. 'Het moet afgelopen zijn met de onnodige verminking van miljoenen biggen per jaar, zeker nu blijkt dat het verdoven een schijnoplossing is', stelt Hans Baaij.