Gemeente Harenkarspel


Gemeente springt waar nodig bij in schoolgerelateerde kosten

Ouders met een klein inkomen hebben wel eens problemen om hun kind aan alle dingen van school mee te laten doen. Dan is er weer een schoolreisje, vraagt de school een ouderbijdrage, is er een excursie met een eigen bijdrage etc. De gemeente heeft van de rijksoverheid enige financiën gekregen om deze ouders bij te staan. De gemeente heeft alle basisscholen van Harenkarspel een deel van de bijdrage gegeven om bovenstaande doelgroep te bereiken.

Om hardop te durven zeggen dat je ergens geen geld voor hebt, dat vergt moed. Daarom heeft wethouder Rootjes de actie via de scholen uitgezet. De onderwijzers zien de kinderen elke dag en zouden een signalerende functie kunnen hebben. Samen met de schooldirecteuren is besloten om het beschikbare geld aan de scholen zelf in beheer te geven en in eerste instantie te bestemmen voor: "Schoolgerelateerde kosten, voor kinderen waarvan de ouders ze niet kunnen betalen". Hieronder vallen vele uitgaven die ouders op school moet maken voor de kinderen: ouderbijdrage, schoolreisje, kamp, uitjes/excursies, luizenmiddel etc.

Het geld is in principe bedoeld voor mensen met maximaal 120% van het minimum loon. Dit is een richtlijn, het is niet aan de schooldirectie om het inkomen van de ouders te controleren. Dit zal de directie ook niet vragen natuurlijk. Het gaat er alleen om dat niet alle ouders zullen of kunnen aankloppen. De ouders hoeven dus niet naar de gemeente te gaan, maar kunnen zich melden bij de directeur van de school. De directeur levert één maal per jaar een anonieme verantwoording van de uitgaven bij de gemeente in. Na één jaar (begin 2010) zal er een evaluatie gehouden worden of deze actie werkt.